Quan fan sis anys dels atemptats del 2017 a la Rambla i Cambrils, Pep Guardiola ha exigit saber què va passar el 17-A. "Volem saber la veritat", ha expressat l'entrenador català en una piulada d'aquest dijous —coincidint amb la commemoració a Barcelona, amb sis minuts de silenci i les víctimes denunciant abandonament—. És així com Guardiola s'ha sumat a la denúncia, amb un dur missatge cap a les autoritats: "Fins quan hem d'esperar per saber del cert què va passar el 17-A? Estat espanyol i Generalitat, esteu aquí per això". "Vergonya. Això és el que sento", els ha retret l'entrenador del Manchester City. Finalment, ha enviat unes paraules de suport a les víctimes i familiars: "No passa ni un dia que no pensi en vosaltres".

Ha sigut aquest dijous quan la ciutat ha commemorat el sisè aniversari dels atemptats, amb un acte de record i homenatge a les víctimes en el memorial que es va instal·lar al Pla de l'Os de la Rambla i que ha comptat amb sis minuts de silenci per protestar pels sis anys "d'abandonament". Hi han participat víctimes, familiars i representants institucionals, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Anna Erra; i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. 

Una comissió d'investigació del 17-A

L'homenatge ha durat uns quinze minuts, sense discursos: ha consistit en un silenci acompanyat del Cant dels Ocells, així com una ofrena floral amb el protagonisme de les víctimes i familiars. Han sigut ells els primers a dipositar clavells blancs sobre el Pla de l'Os, on el 17 d'agost del 2017 es va detenir la furgoneta després de l'atropellament massiu. Un cop ha finalitzat l'ofrena, les víctimes s'han situat al memorial i han guardat els sis minuts de silenci a tall de denúncia. En declaracions als periodistes, l'exassessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique, ha criticat la manca d'atenció del Ministeri de l'Interior. "Ja ha dit per activa i per passiva que fins que la sentència no sigui ferma no tenen per què contactar ni assistir les víctimes. Això és un disbarat, un desastre".

En aquesta línia, cal tenir en compte que aquest dijous Junts i el PSOE han pactat la creació d'una comissió d'investigació dels atemptats del 17-A —més enllà de l'acord històric pel català—. Pel que fa a la comissió, Manrique ha manifestat que és "una de les reclamacions que des de la UAVAT i des de les víctimes s'ha demanat sempre". "Espanya és l'únic país on hi ha hagut atemptats jihadistes i no s'ha fet una comissió d'investigació. No es tracta de tirar-se les culpes, es tracta d'estudiar què va fallar perquè no torni a succeir", ha afegit.

Puigdemont i els atemptats del 17-A

El president Carles Puigdemont també ha reivindicat la importància de la creació de la comissió sobre els atemptats del 17-A. "Les víctimes d'aquell crim tan espantós, les famílies a qui he sentit plorar i preguntar-se per què tantes vegades, es mereixen que Espanya investigui d'una vegada i ofereixi respostes a interrogants que fa massa anys que duren", ha manifestat en una piulada d'aquest dijous. A més, ha recordat com fa sis anys que la societat va fer front al terrorisme "amb una sola veu, amb un sentit d'Estat sense precedents". "Un poble unit i mobilitzat contra l'horror", ha afegit. Així doncs, ha enviat un missatge d'agraïment a "tants professionals que ho varen donar tot en unes hores crucials".