L'alcalde de Montblanc i històric militant d'ERC, Pep Andreu, ha decidit finalment abandonar el partit. Andreu, que va ser diputat al Parlament de Catalunya entre el 2012 i el 2015 i també al Congrés dels Diputats entre 2004 i 2008, feia temps que discrepava amb algunes estratègies del partit i, de fet, estava afiliat a la Crida des de fa més d'un any. La setmana passada va comunicar la seva decisió a la direcció republicana, segons ha avançat El Món i ha pogut confirmar El Nacional.

Andreu havia estat crític amb l'estratègia del partit post-octubre del 2017. L'any 2018 va signar un manifest amb altres militants d'ERC on lamentaven la "deriva del partit" i apostava per una candidatura "àmplia i unitària" de l'independentisme de cara a les eleccions europees. En aquest mateix text, es reivindicava també la "vidència de l'1-O" i de la "república proclamada" i es demanava mobilització popular i unilateralitat, així com convertir el Consell per la República en un "veritable govern a l'exili". 

Un mes després, ja al gener de 2019, Andreu va entrar a formar part de la Crida, el moviment liderat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, i fins i tot va fer un parlament en el congrés fundacional de l'espai. En aquell moment, des d'ERC van obrir converses amb ell i el van avisar que la doble militància no estava permesa dins el seu partit i que, en el moment que fos "incompatible", hauria de decidir-se per un dels dos moviments polítics. Finalment, ha estat el mateix Andreu el que ha decidit donar-se de baixa. 

En les passades eleccions municipals, celebrades a finals de maig del 2019, Andreu es va presentar sota la llista Agrupament Catalanista de Monblanc (ACM), marc paraigua d'ERC, i va guanyar les eleccions per davant de JxCat.