El president espanyol, Pedro Sánchez, ha topat amb Alemanya i no podrà aprofitar la presidència europea per introduir grans canvis a la UE. Sánchez volia aprofitar el mandat europeu que tindrà entre l'1 de juliol i el 31 de desembre, per impulsar una reforma del mercat elèctric europeu, que enfronta els països del nord i els del sud. Però Alemanya ha treballat diplomàticament i s'ha aliat amb els Països Baixos, Luxemburg, Dinamarca, Finlàndia, Estònia i Letònia, i li ha fet saber al govern Sánchez que la qüestió no es podrà tractar abans de les eleccions europees del maig o juny del 2024. No volen que ho dirigeixi Sánchez, o que hi tingui molta influència.

El tema es va tractar dilluns i dimarts en una reunió informal dels ministres d'Energia i Transports de la UE a Estocolm, on Alemanya va traslladar la seva negativa a tractar l'assumpte, segons informa El Mundo. Les posicions van quedar dividides entre Alemanya i els països del Nord, d'una banda, i Espanya amb França, i també Itàlia i Portugal. Si les reformes s'endarrereixen a després de les eleccions europees, això significa que qualsevol canvi no podria arribar, com a poc, abans del 2025.

Els països del Nord defensen l'actual model de mercat majorista de l'electricitat, mentre que Espanya intenta aplicar un model intervencionista. Els països del Nord han enviat a més una carta conjunta a la Comissió Europea, dient que l'actual model “ha aportat enormes beneficis a la UE”, concretament, “preus més baixos, més seguretat de subministrament i la possibilitat d'una integració a escala de les energies renovables”. Espanya, que té un model oligopolístic, necessita una fórmula més intervencionista, com els contractes per diferències amb el suport dels governs i el sector privat.

Un altre punt d'enfrontament és que els països del Nord reclamen que es mantinguin els incentius per invertir en la transició verda, i creuen que la proposta espanyola d'intervenir els preus de l'energia nuclear i hidràulica ho posa en risc. I en el fons hi ha el convenciment dels països del Nord que si s'intervé el mercat elèctric es provocaran distorsions que poden arribar a interrupcions de subministrament. I aquesta és una de les prioritats dels països del Nord, molts d'ells pròxims o relativament pròxims a Rússia.

Als països del Nord, tampoc els agrada gens l'opció espanyola d'arraconar el gas en la regulació del marc elèctric. Per a ells, el més prioritari és la seguretat de subministrament, gairebé més que el control dels preus. Això ja es va veure al desembre durant la negociació del límit en la cotització del metà.