El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dissabte que Catalunya no recuperarà la seva potencialitat econòmica i de benestar, i no podrà encarar el seu futur fins que els independentistes no acceptin el "fracàs" del seu projecte polític, basat en "mentides i fal·làcies".

Així ho ha traslladat durant la seva intervenció en la clausura del 'Foro La Toja. Vínculo Atlántico, en la que ha lamentat que Espanya està "gastant massa talent, energies i afectes" en "corregir problemes que no haurien d'haver existit", com la "crisi de convivència a Catalunya".

Referent a això, Sánchez ha subratllat que el "greu error" de l'independentisme català ha estat "no entendre el món en què vivim, trencar la convivència per retrocedir, dilapidar l'esforç i el talent que s'hauria d'haver fet servir en resoldre els veritables desafiaments de la societat catalana".

Així, el president del govern espanyol en funcions ha posat èmfasi que l'economia catalana no ha estat capaç de "recuperar el pols" que tenia abans d'octubre de 2017, "no ha recuperat les taxes de creixement, ni el teixit empresarial o els nivells d'inversió estrangera, destruïts per la crisi sobiranista." "Quan una falsa i excloent idea d'identitat i de democràcia posa en risc la millora de l'ocupació, la seguretat jurídica, o el finançament de la sanitat... hi ha evidentment un fracàs, que és el que representa avui el projecte sobiranista", ha sentenciat.

Pedro Sánchez ha advertit que "trencar la llei, i demanar als ciutadans que la desobeeixin és repetir els errors d'aquest projecte polític ja naufragat", i ha incidit que Catalunya "no recobrarà la seva potencialitat de benestar ni encararà el seu futur fins que els independentistes no acceptin la realitat, que el seu projecte polític ha fracassat."

En aquest sentit, ha criticat que l'esmentat projecte està basat en "fal·làcies i mentides", i ha puntualitzat, sobre això, diverses qüestions: que "una minoria no es pot imposar a una majoria" de catalans que, en les cites electorals, "han abraçat la idea d'una Espanya unitat en la seva diversitat; i que "la millor manera de desenvolupar el ser català és en una Espanya autonòmica, constitucional i en una Europa federal". "No es poden arrencar identitats que han estat complementàries al llarg de la història (...), el repte no és independència sí o no, el repte és convivència sí o sí", ha acabat.