El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha plantejat la convocatòria d'aquí a sis mesos d'una conferència internacional de pau per intentar trobar una solució al conflicte a l'Orient Mitjà, que, segons ell, hauria de passar pel reconeixement de dos estats, Israel i Palestina. A la seva arribada a la reunió del Consell Europeu a Brussel·les, Sánchez també ha assenyalat que li agradaria que la conclusió de la trobada entre els 27 fos "un alto el foc amb objectius humanitaris", però si no és possible, ha apuntat que "almenys" es demani "una pausa humanitària" per permetre l'entrada d'ajuda a Gaza "de manera permanent" i "proporcional a les necessitats" de la població. 

La negociació entre els líders de la UE se centrarà especialment a discutir la idea de "pausa humanitària". En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol ha augurat una negociació "intensa" davant les diverses visions sobre el conflicte i la manca de consens al voltant d'aquest terme. Ha demanat "valentia" als seus homònims, però alhora ha afirmat que la posició d'Espanya és "constructiva". D'altra banda, Sánchez ha reiterat que Israel té dret a defensar-se a condició que respecti el dret internacional humanitari, i també ha tornat a condemnar de forma "rotunda, total i absoluta" la massacre de Hamàs contra més d'un miler d'israelians el 7 d'octubre passat, i ha exigit l'alliberament dels ostatges.  

 

Els 27 busquen el consens per demanar una "pausa humanitària" a Gaza

El repte dels líders europeus en aquesta reunió és trobar una fórmula per reclamar una "pausa humanitària" a Gaza i alhora establir una posició comuna com a institució comunitària davant el conflicte a Orient Mitjà, atès que en les últimes setmanes s'han sentit múltiples opinions entre els diferents estats però també entre diversos càrrecs europeus. Així, tant el president del Consell Europeu, Charles Michel, com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han fet una crida a la "unitat"

Pel que fa als líders, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha apuntat que espera que la UE estableixi una "posició clara" respecte a l'atac "terrible i brutal" de Hamàs, que va suposar "un atemptat contra tots els principis de la humanitat", i també a l'hora de donar suport als ciutadans de Gaza, que també considera víctimes de la milícia islamista. Alemanya ha estat un dels països europeus que ha defensat amb més fermesa Israel, i són dels que preferirien un terme diferent de "pausa humanitària", com ara "finestra humanitària".

La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, s'ha expressat en una línia similar a la de Sánchez, i ha reclamat que es pugui trobar una solució de dos estats. "Crec que un dels instruments més eficaços per derrotar Hamàs és donar concreció i un calendari a la solució de la qüestió palestina, donar més pes també a l'Autoritat Palestina", ha apuntat Meloni, que també ha insistit que la prioritat és rebaixar la tensió i assegurar la via humanitària. El primer ministre portuguès, Antonio Costa, ha assenyalat que el més important és que es creïn les condicions perquè l'ajuda humanitària arribi a la Franja, i també ha reclamat un "alto el foc". 

 El primer ministre belga, Alexander de Croo, ha exigit també l'accés humanitari "incondicional" a Gaza i que s'aturi el setge sobre aquest territori. Així, ha apuntat que el dret d'Israel a defensar-se "mai no ha de ser excusa" per a una resposta "indiscriminada" sobre la població civil. El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, ha demanat a Israel que assumeixi la seva responsabilitat. "Deu al seu propi posicionament, a la seva història i a la gran posició que té a la regió intentar fer tot el possible perquè els palestins normals tinguin un futur allà", ha dit.