El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dimecres en una entrevista a CNN en espanyol la II República davant Francisco Franco, "un dictador que va col·laborar amb el règim nazi".

En ser preguntat en una entrevista en aquest mitjà nord-americà, per si Franco continua ocupant un lloc central en la vida espanyola, Sánchez ha preferit centrar el seu missatge a l'Espanya republicana. "A mi m'agrada més reivindicar l'Espanya de la Segona República, l'Espanya que va emigrar, que es va exiliar com a conseqüència de la guerra civil i de la dictadura, i que va acabar a molts dels països llatinoamericans que són països germans als quals sempre estarem agraïts per la seva acollida", ha recalcat en aquesta conversa que ha tingut lloc a Nova York, on Sánchez ha participat en la Assemblea General de l'ONU.

"Per què dic això? Perquè crec que és bo que comencem a reivindicar aquesta Espanya republicana, una Espanya que va defensar drets i llibertats que desgraciadament van ser humiliats per la dictadura franquista", ha continuat Sánchez, assegurant que els seus valors van ser recuperats per la Constitució de 1978 i la monarquia parlamentària.

Així, ha defensat que l'exhumació de les restes del dictador es realitzarà procedint amb la Llei de Memòria Històrica, amb la Resolució aprovada per unanimitat del Congrés dels Diputats que "diu que no hi pot haver un mausoleu", en homenatge a un dictador.

"Un dictador que va col·laborar amb el règim nazi i que en conseqüència, el que va fer va ser defensar el contrari del que representa la pau i la democràcia", ha ressaltat.