El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat aquest dimarts al migdia que, davant la investidura de Pedro Sánchez, a Espanya li esperen setmanes de “negociacions obscures, teatralització de la política i moltes mentides”. Després de l’audiència amb Felip VI a La Zarzuela, el dirigent gallec ha donat per fet que el socialista ja té un pacte fet amb Sumar i Esquerra Republicana i ara, segons ha dit, si hi ha govern o repetició electoral dependrà de Carles Puigdemont.

Des del Congrés dels Diputats, Feijóo ha fet un símil entre la situació de la política espanyola i una obra de teatre que, segons el seu punt de vista, Pedro Sánchez està representant. “Sánchez és un actor de repartiment d’una obra que dirigeix Carles Puigdemont”, ha dit el líder del PP, que ha defensat que prefereix que hi hagi repetició d’eleccions al 14 de gener abans del “govern de la mentida” que vaticina que encapçalarà Pedro Sánchez. I ha continuat estirant del fil: "Veurem quin nivell atorga [Puigdemont] a l'actor de repartiment. Pot donar-li un Òscar al millor actor, al millor actor secundari o simplement ni nominar-lo".

En la mateixa línia, el cap de files del PP ha alertat que Sánchez està desplegant una “majoria negativa” i una "coalició d'interessos" per ser investit una altra vegada president del govern espanyol i, per això, ha situat Puigdemont com el “director” de l’escena política espanyola. “Hem de reconèixer-ho i tenir la humilitat d’acceptar-ho. Per tant, m’interessa molt més el que digui el senyor Puigdemont que el senyor Sánchez”, ha afirmat des de la cambra baixa, a pocs minuts que la presdenta Francina Armengol anunciés que el rei Felip VI designava el socialista com a nou candidat a la investidura.

D’aquesta manera, Feijóo deixa enrere el fracàs de la seva investidura al Congrés dels Diputats que va tenir lloc la setmana passada. En les dues votacions, la de dimecres i la de divendres, el líder del PP va quedar estancat als 172 vots, a quatre de la majoria absoluta requerida: els 137 del seu partit, els 33 de Vox i els dos d’Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària.

El candidat Sánchez, encara sense data

El cap d’Estat s'ha decidit després de reunir-se amb tots els partits que han volgut reunir-se amb ell al Palau de La Zarzuela. Després que l’intent d’Alberto Núñez Feijóo resultés ser un fracàs, el monarca s’inclina perquè el socialista provi sort tot i no tenir els suports garantits ni de Junts ni d'ERC. De fet, a hores d’ara tan sols té lligats els 121 vots del PSOE.

En la compareixença, Armengol no ha aclarit quan serà el debat d'investidura, a l'espera que Pedro Sánchez tingui coll per negociar amb les formacions amb qui es vol aliar. El primer pas, ha explicat, serà comunicar la decisió de Felip VI al candidat, de qui escoltarà "la proposta de temps" que vol posar sobre la taula. Al seu entendre, Sánchez ha d'engegar ara les "negociacions polítiques" amb la resta de forces i, apel·lant al "sentit comú", ha assegurat que convocarà el debat "de forma urgent" quan la decisió "estigui suficientment madura".