El president espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà dimarts amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Berlín. Merkel va telefonar al mandatari espanyol just després de la moció de censura i el va convidar a reunir-se amb ella.

Segons els mitjans alemanys, hi ha tres coses que Merkel vol abordar amb Sánchez, a banda de la preparació d'una cimera europea a Brussel·les a finals de mes: que Espanya mantingui el compromís pressupostari i no es desbordi el dèficit, la qüestió de les migracions i una desescalada en el conflicte català.

És important per això el context en què se celebrarà la trobada. Serà davant la imminent decisió del Tribunal d'Schleswig-Holstein sobre si extradeix o deixa en llibertat el president a l'exili, Carles Puigdemont. La cancelleria alemanya és conscient que una extradició en aquests moments podria provocar un incendi polític a Catalunya, si bé a Alemanya la divisió de poders és escrupolosa. Un segon element sobre la taula és que el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha d'entrevistar amb Sánchez a la Moncloa el 9 de juliol, i està clar que hi plantejarà l'autodeterminació, segons ha acordat aquest dijous amb Puigdemont.

Michael Müller, president del Bundesrat, organisme que reuneix els poderosos lands alemanys, ha llançat avui el missatge a les autoritats espanyoles amb les quals s'ha entrevistat a Madrid, des del president del Senat, Pío García Escuredo, a la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, que cal dialogar amb Catalunya. Müller no és del partit de Merkel, el CDU, sinó de l'SPD, però quan surten a l'exterior els polítics alemanys són disciplinats i no deixen cap detall al criteri individual, i encara menys a l'atzar.