El govern de Pedro Sánchez afavorirà l'entrada d'agents o exagents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el servei secret espanyol, a empreses de l'Ibex 35, segons informa El independiente. Tant l'Executiu espanyol com el CNI ja preparen un nou desembarcament en una o diverses companyies clau. 

Segons aquesta font, el govern del PSOE i Podemos està treballant perquè la següent empresa en la qual hi hagi algun integrant del CNI en el departament de seguretat sigui el BBVA. No obstant això, fonts de la companyia expliquen que, de moment, no existeix aquesta possibilitat. 

En el cas de l'entrada d'un membre del CNI al BBVA, aquest es convertirà en el segon banc espanyol amb presència del servei secret en el seu departament de seguretat. Segons El independiente, l'any 2018, el Banco Santander va fitxar Elena Sánchez Blanco, exsecretària general del CNI i antiga cap de la delegació de l'espionatge espanyol a Washington. I també hi va haver un cas similar a Telefónica, amb la incorporació del coronel Miguel Ángel Sánchez San Venancio, mentre cita igualment casos a Repsol, Bankia o Renfe.

Segons les mateixes fonts, la figura de responsable de seguretat del BBVA és de gran importància, donades les circumstàncies que envolten a la companyia pel cas de l'excomissari Villarejo, que ara està hospitalitzat.

Afegeix que fa més de 10 anys que se segueix aquesta pràctica d'incorporar membres del CNI a empreses de l'Ibex, i remarca que el president Mariano Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ho van rellançar.

El passat mes de juliol va transcendir en aquest sentit que l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán havia fitxat per l'empresa Iberdrola, per actuar com a assessor en estratègia geopolítica i estar al costat del president de la companyia, Ignacio Galán.

El seu fitxatge va coincidir amb l'escàndol del sistema de escuchas Pegasus que implicava Sanz Roldán directament amb l'espionatge a polítics catalans a través d'aquest programa, amb el qual es va accedir als telèfons mòbils. Un escàndol que està pendent d'investigació tot i que, de moment, el govern de Pedro Sánchez s'hi ha oposat.

El pas de Sanz Roldán a Iberdrola va comptar amb l'autorització de Pedro Sánchez després que es va retirar de l'administració pública. La sol·licitud es va fer efectiva el passat 29 de juny tal com detalla el portal de transparència estatal. Al que cobra Sanz Roldán derivat de la seva tasca a la companyia, s'hi han de sumar els 6.848 euros mensuals de pensió que té assignats de l'erari públic per haver treballat al CNI. Una xifra que seguirà cobrant fins al juliol de l'any que ve.