Des de petits, tots hauríem de conèixer i respectar els valors de l'exèrcit. Aquesta és la posició que ha expressat el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, en una visita a la Caserna militar del Bruc, a Barcelona. Tot després que es fessin públiques fotografies que mostraven menors d'edat utilitzant armes amb motiu del Dia de les Forces Armades a Figueres.

"Els nostres nens han de saber la veritat: que la pau té un preu", ha dit el ministre amb contundència. Morenés ha anat més enllà i ha defensat que des de la infància s'inculquin els valors militars, com la fraternitat i les llibertats. Fins i tot, ha considerat la possibilitat que els nens es plantegin ser soldats com una vocació de futur més: "No hi ha millor vocació que donar la vida per la defensa d'Espanya", ha assegurat Morenés.

Preguntat sobre el desplegament policial pels incidents dels darrers dies a Gràcia, Pedro Morenés no ha volgut comentar l'actuació dels Mossos però ha recordat que en un Estat de Dret "tots els ciutadans han de respectar la llei, com també ho han de fer les institucions", ha apuntat en clara al·lusió als moviments del Govern català.

Aquesta no ha estat l'única indirecta del ministre a la política i les institucions catalanes. També ha apuntat que pot "comprendre que la presència militar generi sentiments contraposats" però ha assegurat que els militars són necessaris per "defensar els nostres drets i llibertats" i per donar exemple de valors com el patriotisme que, segons Morenés, "fan més falta que mai".

El ministre de Defensa, Pedro Morenés, en la seva visita a la Caserna del Bruc (Barcelona) on ha pogut veure les instal·lacions i ha contactat amb les unitats militars radicades a la capital catalana.

Armes i infants, motiu de la polèmica

El passat Dia de les Forces Armades, es van poder veure alguns menors d'edat empunyant armes de foc al castell de Sant Ferran, a Figueres. Davant aquest fet, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, va enviar una carta al ministeri de Defensa per mostrar el seu rebuig al foment de valors "que inciten la violència en els menors d'edat". La polèmica va sorgir perquè l'Exèrcit va decidir fer una jornada de portes obertes al castell de la ciutat i es va decidir convidar diverses escoles gironines a visitar-lo. El ministeri de Defensa espanyol va organitzar fins a setze actes arreu de Catalunya.

Més enllà d'aquesta polèmica, a les comarques de Girona ja es va expressar el rebuig al món militar per la presència de l'Exèrcit a la fira d'ensenyament ExpoJove. En l'edició d'enguany, una vintena de persones es van situar davant l'estand per demanar l'eliminació de la participació de les forces armades en aquest esdeveniment educatiu que serveix a milers de joves gironins perquè decideixen el seu futur laboral.