Hi havia expectació avui al judici dels papers de Bárcenas per saber com Pedro J. Ramírez va gestar aquell "Cuatro horas con Bárcenas" que el 16 de gener del 2015 el diari El Mundo va publicar de la ploma del seu director Pedro J. Ramírez. Allà s'esgrimien els pilars bàsics del finançament il·legal del PP, a través d'una caixa B, amb la qual s'haurien pagat sobresous a càrrecs polítics, campanyes electorals i les obres a la seu del partit.

El periodista ha afirmat aquest dimarts davant del tribunal de l'Audiència Nacional que jutja el cas que el govern del PP va iniciar una "ofensiva frenètica" perquè desaparegués alguna prova sobre això.

L'actual director d'El Espanyol, que ha comparegut com a testimoni, ha relatat a preguntes de les acusacions populars la reunió que va mantenir amb Bárcenas el 2013 quan aquest es trobava en presó preventiva, en la qual li va relatar com era el modus operandi de la caixa B. D'aquella reunió en va sortir l'article que ho va fer trontollar tot.

Encara que no es va acordar la publicació del contingut de la conversa, i el periodista ni va gravar ni va prendre notes del que l'extresorer del PP li anava comentant, Ramírez ha dit que creu que Bárcenas estava d'acord amb tot el que es relatava a l'article, ja que després li "va fer arribar" l'original d'un dels fulls que componia el "quadern" on s'anotaven les entrades i sortides de diners de la caixa B.

Un document que, segons ha recordat, també va publicar i va lliurar al jutge de l'Audiència Nacional que instruïa el cas, Pablo Ruz, quan el va cridar a declarar com a testimoni.

Després que l'expresident del govern espanyol comparegués al Senat per les notícies publicades, "el govern del PP inicia una ofensiva frenètica per intentar que desaparegui qualsevol prova perquè ja estava en joc la credibilitat del president del govern espanyol". Ha afegit que aquesta afirmació "és una apreciació personal". 

Pedro J., vigilat

Pedro J. Ramírez ha assegurat que durant el mes d'agost del 2013 va ser "objecte de reiterats seguiments, vigilàncies i de controls d'activitat, pensant que jo em podia reunir amb membres de la família de Bárcenas, en concret amb la seva esposa o el seu fill".

El jutjat central d'instrucció número 6 va crear la denominada operació Kitchen l'any 2013 amb l'objectiu d'espiar l'entorn de Bárcenas i arrabassar la documentació comprometedora per al PP que l'extresorer conservava. Tal com ha recordat Ramírez, el xofer de l'exdirigent del PP, Sergio Ríos, va ser captat com a confident de la policia per a aquesta operació.

Ramírez ha admès davant del tribunal que va arribar a pensar que estaven succeint "fenòmens paranormals", perquè els mateixos periodistes del diari li comentaven que ja havien estat informats que s'havia reunit amb algú i el que li havien explicat.

"Jo ho vaig denunciar en un programa de televisió i públicament vaig apel·lar al president del govern espanyol perquè cessés aquestes operacions de seguiment i vigilància. Vaig esmentar el director del CNI Félix Sanz Roldán i ell em va contestar literalment: 'Nosaltres no som, nosaltres no estem fent això'. Vaig entendre que sabia o deduïa que d'altres sí que ho estaven fent i, ves per on, anys després ha aflorat la documentació que tal dia hi havia no sé quants agents mobilitzats", ha explicat.

Les dues reunions que destapa Pedro J.

Durant la seva compareixença, Pedro J. Ramírez també ha narrat que Bárcenas li va explicar el desenvolupament de dues reunions. Una d'elles al despatx de Rajoy, en la qual també van ser presents l'exsecretari general Javier Arenas i la dona de l'extresorer, Rosalía Iglesias, per buscar el "nou estatus" que tindria i buscant "protecció del partit" a causa de la situació processal en la qual es trobava com investigat pel cas Gürtel.

D'aquesta trobada, de la qual no recorda la data, ha destacat la "tensió" que hi va haver, ja que Bárcenas va fer referència a l'"animadversió" que hi havia entre ell i la llavors secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. "L'expressió literal que crec que va dir era: 'Aquesta tia va contra mi o, fins que no la pareu, aquesta tia no em deixarà en pau'".

De fet, Ramírez ha destacat que, segons li va explicar Bárcenas, l'extresorer va mostrar a Rajoy documents que reflectien la "compra de voluntats" en el PP de Castella-la Manxa suposadament per indicació de Cospedal en relació amb una contracta d'escombraries a Toledo. Aquest assumpte va ser judicialitzat i arxivat.

La segona trobada que li va relatar Bárcenas a Ramírez va ser un dinar que va mantenir a Sevilla amb Arenas, d'acord amb el resultat de la comissió rogatòria remesa a Suïssa sobre els seus comptes bancaris al país helvètic. El periodista ha dit que, igual com l'exsecretari general del PP li va corroborar que la primera reunió sí que va tenir lloc, li va negar que en alguna ocasió s'hagués trobat amb l'extresorer popular en un restaurant a la capital andalusa.