El PDeCAT ha sol·licitat a l'Audiència Nacional sortir del conegut com a cas 3 %, la investigació entorn del suposat finançament irregular de Convergència a través de licitacions d'obra pública, en haver-se extingit el partit. La formació, que va néixer el 2016 arran de la dissolució de Convergència, ha fet constar en un escrit, al qual ha tingut accés EFE, que un jutjat del Mercantil de Barcelona va declarar "l'extinció de la persona jurídica concursada", motiu pel qual ha demanat a l'Audiència Nacional que li arxivi el cas. El partit, que va posar punt final a la seva trajectòria política en un congrés celebrat el passat octubre i després d'haver patit múltiples desfetes electorals, ha argumentat que la resolució del desembre passat per la qual un jutge va acordar la conclusió del concurs de creditors, suposa l'extinció de la seva eventual responsabilitat penal i civil.
La Fiscalia Anticorrupció, que ja ha remès el seu informe al tribunal, discrepa d'aquesta visió, i sosté que, al marge que s'hagi fet la declaració del concurs sense massa, "ha de ser en la via penal en la qual es determini, en primer lloc, si existeix responsabilitat de CDC i, en segon lloc, si existeixen béns a nom del PDeCAT que hagin de respondre en relació amb aquesta responsabilitat". L'informe d'Anticorrupció insisteix en aquest sentit que "una cosa és l'extinció del partit polític i una altra la imputació dels seus béns al resultat, en cas, condemnatori".
El cas del 3% porta a l'Audiència Nacional des del 2018 i encara està pendent de data de judici, quan ja ha passat més d'un any des que el jutge, el novembre del 2022, acordés obrir judici oral al PDeCAT i CDC i els seus extresorers Germà Gordó, Daniel Osácar i Andreu Viloca, entre d'altres. La Fiscalia sol·licita en aquesta causa 3 milions d'euros en concepte de multa per al PDeCAT i CDC per un delicte de blanqueig de capitals, i per als exgerents de CDC Andreu Viloca i Germà Gordó demana les condemnes de presó més altes, 21 anys i 4 mesos i 18 anys i 10 mesos, respectivament, mentre que per a Osácar reclama un any i mig de presó, substituïble per treballs en benefici de la comunitat. En total, han de ser jutjades un total de trenta persones, entre elles polítics, empresaris i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i setze persones jurídiques.
Es jutjarà si, com sosté la Fiscalia, entre el 2008 i el 2015 "alts càrrecs" de CDC, "en connivència" amb càrrecs públics, funcionaris de diferents administracions catalanes i empresaris, "van engegar una estructura per finançar aquest partit polític il·legalment i de forma encoberta". El fiscal creu que empresaris es van concertar amb càrrecs de CDC per efectuar pagaments encoberts al partit, sota l'aparença de donacions a través de les fundacions afins, que de vegades estaven "vinculades" a "contraprestacions per l'adjudicació" de contractes i unes altres es realitzaven per "crear o mantenir una bona relació amb CDC" i, així, ser tinguts en compte per a futurs concursos, és a dir, per mantenir una relació "privilegiada" amb el partit i "consagrar la seva pertinença a la família".