L'endemà que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, assegurés que usaria tots els mecanismes a l'abast per combatre el procés sobiranista, el Partit Demòcrata ha presentat una sol·licitud de compareixença al Ple del Congrés per a Mariano Rajoy. El portaveu del partit, Francesc Homs, i la portaveu de Justícia, Lourdes Ciuró, han manifestat la seva indignació pel "model veneçolà de persecució dels adversaris polítics del Partit Popular" i han afirmat que Rajoy era "coneixedor i orquestrador" i de l'Operació Catalunya, que vinculen amb les declaracions de Madrigal. Homs ha acusat el gallec de ser "el Senyor X" de l'operació, expressió que es va emprar en el seu moment amb els GAL i l'expresident Felipe González.

"Té efectivament el president del Govern en funcions una Operació Catalunya dissenyada. La fiscal va fer-ne de portaveu jurídica i no de veu democràtica", ha explicat Ciuró després de registrar a la cambra baixa la petició. El PDC buscarà aquest dijous suport a la Junta de Portaveus prevista per tirar endavant la seva petició. La demanda de compareixença de Madrigal, segons ha explicat la diputada catalana, es farà un cop estiguin constituïdes les comissions. "Volem saber si hi ha ordres o no", ha dit Ciuró en relació amb el conjunt de la trama contra l'independentisme.

La portaveu de Justícia ha relatat el conjunt d'actuacions que constituirien l'envit de què acusen Rajoy. Dins d'aquestes es trobarien els intents del Ministeri d'Afers Exteriors "d'assetjament i voluntat d'enderrocar una competència contemplada a l'Estatut de fer activitat política a l'estranger", segons ha exposat ambdós membres del PDC. També hi ha sumat les escoltes del titular en funcions d'Interior, Jorge Fernández Díaz, sobre "afinar expedients" quant als informes sobre partits independentistes. Homs hi ha afegit les presumptes gestions del cap de gabinet de la presidència, Jorge Moragas, i els "intents d'extorsió" a la Banca Andorrana per rebre secrets bancaris sobre la família Pujol. 

El cap de llista del PDC a Madrid s'ha defensat que tota la qüestió restava al marge de la independència i el procés "que seguiran el seu curs". Homs ha explicat que estava en joc la qualitat democràtica d'Espanya, sobretot quant al cas Madrigal i la independència de la justícia. "És el corol·lari d'una forma d'entendre la democràcia, que sembla més un accident o un complement [a l'Estat]". L'exconvergent ha retret que el govern del PP hagués aconseguit fer canviar el calendari de plens del Tribunal Constitucional per abordar la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. "Es veuen malmeses institucions que haurien de vetllar per la democràcia", ha sentenciat amb indignació.