El secretari de Política Federal del PSOE, Patxi López, ha demanat aquest dijous "no utilitzar" l'article 155 de la Constitució espanyola, sobre la suspensió de l'autonomia, "com una espècie d'amenaça". Així ho ha assegurat en una entrevista a Onda Cero, l'endemà que l'expresident socialista Felipe González contemplés la possibilitat de la seva aplicació en un acte conjunt amb Aznar i Zapatero.

Patxi López ha defensat que "cal ser proporcionat en la resposta" que es dóna i que "els tribunals tenen mecanismes per fer front a aquesta amenaça". L'exlehendakari també ha dit que l'article 155 "té molta llegenda", perquè "no suspèn l'autonomia", sinó que permet que "si hi ha desistiment de responsabilitats, el Govern d'Espanya pugui donar ordres perquè es compleixi aquesta competència i es dugui a terme".

El dirigent socialista ha acusat els independentistes catalans d'estar "trencant amb la democràcia, més que amb Espanya" i d'estar "demostrant una vocació antidemocràtica bastant preocupant". López ha sostingut que, quan governava el PSOE, "no existia aquest problema".