Les quatre patronals de l'escola concertada han demanat al Departament d'Educació que rectifiqui i renovi per sis anys el concert econòmic a les 11 escoles que diferencien els alumnes per sexe. La resolució del Departament, del 15 de maig, dona per fet que les escoles que opten per aquest model pedagògic quedaran fora del sistema de concerts el curs 2021-22 i els hi prorroga per un any “per tal d'evitar a les famílies [un] greu perjudici”. A la resta de centres se’ls han renovat els concerts per sis anys, com és habitual. La resolució (pdf) “no respecta la normativa vigent”, diuen les patronals, que representen més d’un terç del sistema educatiu català.

Les patronals defensen “una aplicació escrupolosa de la legalitat vigent” i demanen al Departament que dirigeix el conseller Josep Bargalló “una aplicació escrupolosa de la legalitat vigent”, atès que “aquesta actuació no respecta una demanda social, que és una demanda legal” i pot causar “un greu prejudici a les famílies que opten per aquestes escoles”.

Elecció educativa

“És l’obligació de l’Administració Educativa garantir la demanda social que les famílies fan a l’exercir la seva elecció educativa”, insisteix la nota, que signen l’Agrupació Escolar Catalana, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament, la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament i la Fundació Escola Cristiana.

Educació justifica la denegació perquè les escoles afectades no van justificar “les mesures que prenen per evitar la desigualtat” i "les raons pedagògiques en què fonamenten l'elecció del model d'educació diferenciada per sexes". Les escoles afectades asseguren que, malgrat que se’ls va desconnectar del sistema informàtic del Departament i la declaració d’estat d’alarma, que va congelar els terminis administratius, van entregar la documentació física en el termini previst i que Educació l’ha “ignorat”.

Accions legals

En una nota enviada als pares, les escoles diferenciades els expliquen que tot aquest afer “és una nova mostra d’estil del Departament per justificar una decisió que no se sustenta en el marc normatiu vigent. Podeu estar tranquil·les. L’actual marc jurídic empara el nostre model educatiu i els tribunals han ratificat la plena legalitat de l’educació diferenciada i el dret de les escoles a rebre finançament públic com qualsevol altre centre educatiu”.

Aquests centres “compleixen els requisits legals, de la mateixa manera que ho feien a anteriors renovacions. No hi ha cap normativa nova que sustenti que ara no complim els requisits”, afegeix la nota, que anuncia que els centres prendran “les accions legals oportunes per defensar els drets de les famílies a triar l’escola dels seus fills amb condicions d’igualtat, i tenim la certesa que aquesta renovació es resoldrà favorablement als tribunals”.