La patacada que va patir ERC a Figueres (Alt Empordà) a les recents eleccions municipals, on va passar d'ostentar l'alcaldia amb 5 regidors a quedar-se amb només 2 representants, ha provocat un col·lapse al grup municipal. Dos dels membres de la llista, Jesús Quiroga i Elisabet Sánchez, han renunciat a agafar l'acta de regidor, i el partit ha hagut de recórrer a un independent, Xavier Amiel, que anava de número quatre. A tot això s'hi suma a més que la cap de llista i actual alcaldessa en funcions, Agnès Lladó, no està segur que continuï en política municipal, perquè segons ha admès en una entrevista al setmanari L'Empordà ha obert un "període de reflexió".

Les urnes no van revalidar el pacte a quatre bandes que ERC, PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres van segellar fa quatre anys, quan van desplaçar Junts, que era la llista més votada, a l'oposició. Les eleccions del 28-M han canviat l'escenari polític a Figueres. Junts ha aconseguit 13 dels 21 regidors que hi havia en joc, davant dels 8 que tenia abans, i governarà amb majoria absoluta. ERC, que fins ara ostentava l'alcaldia, va perdre tres dels cinc regidors que tenia i el PSC, malgrat situar-se com a segona força, es va quedar amb només 3 regidors –un menys que fa quatre anys-. La CUP, que l'anterior legislatura es deia Guanyem Figueres i ara ha recuperat les seves sigles, va aguantar l'embat i ha mantingut el regidor que té. En canvi, Cs ha perdut tota representació (va aconseguir dos regidors fa quatre anys) i el PP ha recuperat la representació perduda fa quatre anys amb un regidor. Vox també ha entrat al consistori amb un representant.

L'anterior govern municipal va patir problemes de gestió, com l'emergència sanitària que va haver de decretar l'Ajuntament per una vaga d'escombraries durant més d'una setmana. Davant aquesta situació, l'alcaldessa va demanar empara a la Generalitat, petició que va desembocar en la declaració de situació d’extraordinària necessitat per risc de salut pública al municipi. 

El nou alcalde serà a partir de demà Jordi Masquef (Junts). El futur govern comptarà amb set dones i sis homes i quatre tinences d'alcaldia. La primera serà per a la número 2 de Masquef, Carme Martínez, que serà la portaveu municipal i liderarà Serveis Urbans, Salut, Gent Gran i Diversitat Funcional. La segona serà per al periodista Josep Maria Bernils, que serà portaveu adjunt i assumirà Relacions Institucionals, Fons Next Generation, Equipaments Escènics, Memòria Històrica i Cultura Popular.

A la fotografia principal, la fins ara alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó