La pandèmia del coronavirus va comportar una flexibilització de la normativa de terrasses dels establiments de la restauració a la ciutat de Barcelona, una mesura que es va prendre quan la tímida recuperació després del confinament aconsellava no permetre la utilització de l’espai interior de bars i restaurants, de manera que es va potenciar l’ús de la via pública amb mesures com l’ocupació de la calçada amb terrasses envoltades dels blocs de formigó tipus New Jersey i més permissivitat a l’hora d’ocupar les voreres.

Aquesta situació va comportar el creixement de les terrasses de bars i restaurants que aquest estiu, amb una certa recuperació de la normalitat, ha augmentat fins a crear situacions on els no clients es veuen desplaçats de les voreres per culpa de l’ocupació de l’espai públic per part de negocis privats, una situació que sembla comptar amb els ulls grossos de l’administració municipal.

terrazas barcelona avinguda gaudi favb 1

Terrasses ocupant la major part de l'avinguda Gaudí / FAVB

Per això, amb la intenció de cridar l’atenció sobre la situació i evitar que l’actual estat de les terrasses es consolidi, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), va engegar tot just fa dues setmanes una campanya de sensibilització consistent en difondre via xarxes socials fotodenúncies que demostressin la situació de màniga ampla a la que s’ha arribat.

300 fotografies en 15 dies

Dit i fet, la FAVB ha assolit la xifra de 300 fotografies en menys de quinze dies, que constaten com la situació s’ha desbordat, amb imatges que demostren que en alguns llocs no queda espai per a vianants o que s’incompleixen les ordenances en aspectes com la col·locació de taules tocant a façana, que no està permès, en carrers massa estrets o com hi ha establiments que superen amb escreix el nombre de taules permeses.

“La flexibilitat s’està superant estratosfèricament”, s’exclama Pere Mariné, vocal de la FAVB i representant al Consell de Turisme i Ciutat, que en declaracions a elNacional.cat apunta que l’origen de la campanya de denúncies es troba en la possibilitat que la situació de les terrasses “es pugui consolidar”, tal com va assegurar a principis de juny el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

terrazas barcelona joaquim costa favb

Els vianants han de fer un eslàlom per poder passar pel carrer Joaquín Costa / FAVB 

La plataforma d’entitats veïnals denuncia que en l’actualitat “s’estan superant el nombre de taules comparades amb les llicències atorgades” i per això ha impulsat la campanya, com “una petita mostra de tot el que està passant”. 

“Els ulls grossos han de tenir data de caducitat”, afirma Mariné, que apunta que en eixos com el carrer d’Enric Granados, l’avinguda Gaudí o la rambla del Poblenou és fàcilment constatable l’augment constant de les terrasses en un moment en que “ja es pot utilitzar l’interior dels locals”. “Hem trobat exemples a cabassos”, afirma, posant exemples com locals “amb el triple de taules autoritzades” o que “aprofiten les finestres com a barra”, i recorda que els establiments han de tenir un “adhesiu en lloc visible on constin el nombre de taules autoritzades”. A més, recorda que a més terrasses, més soroll al carrer.

Terrasses amb bloc de formigó

Respecte a les polèmiques terrasses al vial envoltades de blocs de formigó tipus New Jersey, Mariné considera que “no van ser encertades”, però des de la FAVB defensen que no s’oposaran a la normalització amb els nous models homologats, això sí, a condició que serveixin per “guanyar espai a les voreres, no per duplicar els espais de taules”.

terrazas barcelona ricardo calvo favb

Espai mínim per a vianants al carrer Ricardo Calvo / FAVB

Per tot plegat, la FAVB reclama “normalitzar la situació” i que “no es consolidin els canvis” per evitar que l’ocupació de la via pública s’eternitzi. De moment, 300 fotodenúncies recopilades en dues setmanes mostren que el problema existeix.

 

Imatge principal: L'espai per a vianants, reduït a la mínima expressió en una vorera del carrer Rec Comtal / FAVB