Els grups parlamentaris de JxSí, PSC, CSQP i la CUP, i diverses entitats i associacions sobre recuperació de la memòria històrica han celebrat que el Parlament anul·li, aquest dijous, les sentències polítiques del franquisme. En una roda de premsa des de la cambra, el president de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, ha assegurat que demà serà "un gran dia" per a Catalunya i per a les víctimes de la dictadura.

Així mateix, s'ha mostrat "satisfet i feliç" perquè els quatre grups parlamentaris aprovaran la llei que declararà il·legals els tribunals de la dictadura, en un text que inclou el nom de totes les persones que van ser víctimes dels tribunals franquistes.

Cruanyes ha citat la cançó "Serà un dia que durarà anys", del cantautor Ovidi Montllor, en referència a la jornada de dijous, quan tindrà lloc la votació durant la sessió plenària. A més, el president de la Comissió per la Dignitat ha reiterat que el Parlament "no podia estar callat" i ha celebrat que, per fi, declari il·legals els tribunals franquistes.

La llei farà que totes les resolucions, sentències i actuacions dels judicis de la dictadura s'anul·lin de ple dret i de manera immediata. La normativa, per Cruanyes, tindrà una "gran transcendència internacional" i serà un "punt de referència de les lleis i polítiques de reparació".

Aposta per la democràcia

La relatora de Junts pel Sí de la ponència de la proposició de llei, Montse Palau, ha destacat que la normativa "simplement aposta per la democràcia, perquè no es pot ser demòcrata sense ser antifeixista i antifranquista". Al seu torn, el portaveu parlamentari adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha argumentat que els socialistes s'hagin afegit a la iniciativa tot i no ser-ne promotors inicials. "Hem arribat a un acord i estem molt contents", ha apuntat.

D'altra banda, el diputat de CSQP i coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha constatat el "contrast" entre l'aprovació de la llei d'aquest dijous, i el fet que aquest dimecres la majoria del PP al Congrés entregui una medalla al "líder feixista" a Martín Villa, ministre de Francisco Franco. Tot i això, el també secretari tercer de la Mesa ha assegurat que demà el Parlament serà "una festa". 

Retorn a la legalitat republicana

Per últim, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha apuntat que l'aprovació de la llei serà un "acte de ruptura", que simbolitzarà el "retorn a la legalitat republicana", i que significarà un trencament definitiu amb els règims del 1936 i 1978.

"Demà serà la primera pedra de la República que consolidarem l'1-O", ha conclòs Boya, en referència al referèndum. D'altra banda, Palau ha explicat que als grups promotors de la llei els ha arribat que Cs podria votar-hi a favor.