Un 28% del total dels bascos i basques amb dret a vot han votat després de quatre hores de votacions. Les primeres dades de les eleccions basques han donat un índex que participació que convida a ser optimista, tot i que les xifres no es poden comparar amb comicis anteriors, donat que per primera vegada es recullen les dades a les 13.00 hores, i no pas a les 12.00 com en conteses electorals anteriors.  El conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, ha comparegut per oferir primer avenç de participació i, segons ha informat, fins a les 13.00 havia votat el 28%. A Àlaba ha votat el 25,9% de l'electorat, mentre que a Biscaia ho ha fet el 27,4% i a Guipúscoa ha votat el 30%. La primera part de la jornada electoral ha transcorregut amb tota normalitat i sense incidències.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

Els resultats definitius, a les 22.30 hores

Els electors han pogut conèixer les dades a través d’una nova aplicació que ofereix informació de la participació, inclús per municipis, col·legis i meses, i no pas una estimació com fins ara. El vicelehendakari i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka, és l’encarregat de fer les compareixences presencials (un total de cinc), dues de les quals, a les 14 hores i a les 19 hores, són per oferir les dades de participació. A les 21.00, Erkoreka tornarà a comparèixer per oferir les primeres dades de l’escrutini, i al voltant de les 22.30, està previst que ja es puguin donar els resultats definitius, després de tenir completat el 100%  de l’escrutini.

En total, són 1.795.212 bascos amb dret a vot els que estan cridats a les urnes per escollir els 75 diputats del Parlament basc, que per primera vegada pot aconseguir un hemicicle amb supremacia nacionalista, superant un 75% dels diputats. D’aquests quasi 1,8 milions de bascos i basques, un total de 75.634 joves votaran per primera vegada en unes eleccions autonòmiques: 38.271 a Biscaia, 26.332 a Guipúscoa i 11.031 a Àlaba. Així mateix, de les 82.911 persones amb dret a vot que viuen de manera permanent a l'estranger i que estan inscrites en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) n'han votat 8.219, (10%) xifra que suposa un augment "significatiu" respecte a fa quatre anys quan va votar un 3,5% del cens. Els ciutadans podran votar fins a les 20.00 hores, que serà quan tanquin els col·legis electorals i començarà l’escrutini dels resultats. Els diferents candidats a lehendakari han anat votant al llarg del matí. El favorit a ocupar el càrrec, el candidat del PNB, ha votat al voltant de les 11 del matí, en el dia en què, a més, fa 49 anys. Imanol Pradales ha exercit el seu dret al col·legi de Portugalete (Biscaia), on també ha votat el candidat d’EH Bildu, Pello Otxondiano.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!