El Parlament ha aprovat aquest dijous demanar que s'investigui judicialment les possibles responsabilitats penals del president del Govern, Mariano Rajoy; de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández per l'Operació Catalunya.

Ho ha fet en aprovar durant el ple el dictamen de la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya, amb els vots a favor de JxSí, la CUP i CSQP, l'abstenció de PSC i Cs, i el vot en contra del PP.

El dictamen insta el Govern a utilitzar tots els seus mitjans tècnics per portar a instàncies judicials les presumptes irregularitats. A més, també conclou que l'Operació Catalunya és "una conspiració per intentar frenar la dissidència política a Catalunya, particularment el moviment independentista, conspiració que s'ha dut a terme, almenys, durant els anys en què Jorge Fernández ha estat ministre d'Interior".

Crítiques a l'unionisme

En la seva intervenció en el ple, la presidenta de la comissió, Alba Vergés (JxSí), ha considerat que es tracta de "fets gravíssims que atempten contra l'essència de la democràcia", que no són propis d'un estat de dret. També ha volgut agrair a les persones que han comparegut i ha lamentat el boicot de molts dels citats, entre ells Rajoy, Santamaría i el ministre.

Sobre l'absència en els treballs de la comissió del PSC, que no va formar part des d'un principi, i de PP i Cs, que la van abandonar, ha afirmat que "l'obligació dels diputats és assistir i treballar, escriure les conclusions i que es puguin debatre en comissió i ple".

El diputat de JxSí Lluís Guinó ha subratllat que en la comissió s'ha comprovat que l'Estat "tenia concentrat un àmbit policial enmig d'aigües podrides" i que ha intentat embrutar i perjudicar persones i partits amb idees diferents i que s'han fet servir fons reservats.

Des de les files de la CUP, la diputada Mireia Boya ha afirmat que va existir una brigada política policial i una estructura d'estat paral·lela per llançar "merda prefabricada per la Moncloa" per evitar que la gent voti, i ha avisat que aquestes confabulacions els reafirmen en la seva voluntat de ser independents.

Albano-Dante Fachin (CSQP) ha criticat uns fets gravíssims però ha puntualitzat que "no és només l'Estat espanyol: s'ha de denunciar amb la mateixa contundència vingui d'on vingui", ja que, en les seves paraules, davant la barbàrie de les clavegueres no hi pot haver equidistància.

L'oposició

La diputada del PP Esperanza García ha titllat JxSí i la CUP d'estar en el "deliri permanent" d'imaginar enemics i els ha retret haver fet del Parlament un teatre en el qual van decidir que les opinions serien fets provats.

Els ha acusat de crear tribunals inquisitorials contra el Govern i ha lamentat que les seves ganes de construir un relat hagin superat les ganes de trobar la veritat: "Què farien vostès sense el seu enemic exterior, sense tenir a qui donar la culpa?".

Matías Alonso, de Cs, ha afirmat que "segurament hi hagi responsables polítics que creuen que poden fer servir els instruments de l'Estat per a benefici polític" però que també hi ha 'clavegueres' a Catalunya, i ha valorat que la comissió ha estat instrumental, per consolidar la tesi que el Govern ataca Catalunya.

El diputat del PSC —que no va participar en la comissió— Jordi Terrades ha explicat que, tot i no estar presents, el seu partit ha constatat que "des de la cúpula de Ministeri es va crear una estructura policial destinada a obstaculitzar escàndols d'alts dirigents del PP i a perseguir adversaris polítics".