La gestió de la crisi sanitària del govern espanyol ha estat marcada "per la voluntat de recentralització i de propaganda nacionalista". Així ho ha constatat el Parlament en l'aprovació aquest divendres d'una proposta de resolució presentada per ERC.

Amb 68 vots a favor, la proposta del grup republicà titlla "d'actuació unilateral" la gestió de l'executiu presidit per Pedro Sánchez i assegura que "només ha servit per tensar les relacions entre l’Estat i Catalunya".

En aquest sentit, la cambra catalana denuncia que la recentralització "no només ha malmès les relacions polítiques i institucionals, sinó que ha estat perjudicial per a la bona gestió de la pandèmia, amb un impacte substancial en diferents àrees de govern essencials per al combat contra la Covid-19".

Entorpir el Govern

La proposta detalla tots els entorpiments que la gestió del govern espanyol ha causat a la Generalitat, com la imposició de la distribució territorial per províncies, la compra centralitzada i la "campanya política permanent sobre la unitat de l'Estat".

Marta Vilalta ERC monogràfic Covid-19 Parlament - Sergi Alcàzar

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en el ple monogràfic sobre la Covid-19 | Sergi Alcàzar

En aquest sentit, la cambra catalana constata que la pandèmia "ha tornat a despullar la manca de compromís de l’estat espanyol i les seves principals forces polítiques amb modes de gestió federals i —fins i tot— amb el mateix model d’estat de les autonomies". Tot ha quedat reduït a una reunió informativa on el president espanyol "dictava instruccions" als presidents autonòmics, apunta.

La independència, l'única alternativa

Per aquests motius, la proposta aprovada reivindica que "la independència és l'única alternativa per a Catalunya", ja que "s'ha fet més evident que mai la necessitat de poder disposar de totes les eines, recursos i capacitat de decisió d’un Estat".

En aquest context, el text aprovat assegura que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat "només pot ser una solució política i que aquesta ha de passar per l'amnistia i per l'exercici del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya".

Finalment, també denuncia "l'existència d'una causa general contra l'independentisme per part de l'estat espanyol que actua de manera repressiva i pretén deslegitimar, criminalitzar i desarticular el moviment independentista".

Participació directa a l'OMS

El Parlament també ha aprovat una proposta de resolució conjunta de JxCat i ERC que insta el Govern a tenir "participació directa" en l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

OMS Covid 19 EP

Imatge d'una roda de premsa de l'OMS durant la crisi del coronavirus | Europa Press

La proposta també reclama que la Generalitat desplegui l'Agència de Salut Pública, i "enforteixi" el sistema de vigilància epidemiològica del país. El ple també ha donat llum verda a impulsar un programa específic de salut mental, que permeti absorbir-ne l'impacte, i que alhora suposi un augment de pressupost estructural de l'àrea.

Tots aquestes propostes formen part del text conjunt de JxCat i ERC, que també ha rebut el suport de la CUP. Cs, PSC, el PP i també els comuns hi han votat en contra. 

JxCat i ERC, sols demanant recursos a l'Estat

Per altra banda, JxCat i ERC s'han quedat sols votant a favor d'una proposta de resolució per demanar al govern espanyol els "recursos necessaris" perquè Catalunya faci front a la crisi post-Covid-19.

La proposta de resolució ha estat rebutjada amb l'abstenció de la CUP i el vot en contra de la resta dels grups de l'oposició. El text tombat demanava augmentar el sostre de dèficit fins a l'1% i permetre que els ajuntaments puguin disposar del superàvit i romanent. També denunciava l'infrafinançament estructural de Catalunya i reclamava els deutes pendents.