El Parlament ha rebutjat la proposta de Junts que reclamava acordar amb l'Estat "un traspàs real i efectiu" de la xarxa i que exigia que l'empresa que ha de gestionar Rodalies sigui "100% catalana", però ha instat al Govern a "complir" amb els terminis acordats per a constituir aquesta empresa mixta que s'ha d'encarregar de la gestió del servei després del traspàs a la Generalitat, com proposava ERC en el debat monogràfic sobre infraestructures d'aquest dijous. De la mateixa manera, també s'ha donat llum verda a la proposta del PSC, que exigeix culminar l'empresa mixta abans del 31 de desembre d'enguany, però no ha avalat el punt de la CUP que constatava la "insuficiència manifesta" del traspàs de Rodalies, argumentant que la Generalitat només disposarà del 49,9% de la nova societat.
El Parlament insta el Govern a "complir" amb els terminis acordats
El debat monogràfic sobre infraestructures al Parlament ha servit per aprovar les dues propostes, d'ERC i el PSC, que insten el Govern a "complir" amb els terminis acordats. Els republicans han demanat cenyir-se a les dates a l'hora de constituir l'empresa mixta que ha de gestionar Rodalies després del traspàs. Els diputats socialistes, en la mateixa direcció, han exigit culminar l'empresa mixta abans del 31 de desembre d'enguany, tal com es va establir a l'acord d'investidura. El text del PSC detalla que després d'aquesta data s'ha d'aprovar, en un termini de quinze dies, un acord de govern que autoritzi la participació de la Generalitat en l'empresa i que estableixi que posteriorment s'han "d'accelerar els treballs" perquè l'empresa mixta pugui començar a operar.
Rebuig al "traspàs real i efectiu" de la xarxa
Tot i l'aprovació de les propostes d'ERC i el PSC que reclamen complir amb el traspàs de Rodalies, la cambra ha rebutjat la moció de Junts que exigeix que aquest sigui "real i efectiu", que estigui establert un calendari "amb un termini màxim dins la present legislatura" i que l'empresa sigui de titularitat "100% catalana". La formació de Carles Puigdemont reclamava "dur a terme amb la màxima celeritat" les actuacions i les inversions necessàries de la xarxa mentre es materialitza aquest traspàs per tal de "millorar" l'abast, la qualitat, la fiabilitat i la freqüència dels trens. Un punt que tampoc ha prosperat.
La mateixa sort ha tingut la moció que ha portat la CUP i que la cambra tampoc ha avalat. Els anticapitalistes constataven la "insuficiència manifesta" del traspàs de Rodalies, posant èmfasi en el fet que la nova empresa tindrà un 50,1% de participació de Renfe i que la Generalitat només disposarà del 49,9%. Això "no canviarà absolutament res del servei", afirmen.