El Parlament de Catalunya ha acusat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'ignorar la nova legislació sobre la llengua catalana a l'escola i ha rebutjat la seva "última ingerència", en referència a una sentència ferma d'aquesta instància que obliga a aplicar el 25% de castellà a una escola de Barcelona. Així consta en el primer punt d'una moció d'ERC que ha estat aprovat avui per la cambra catalana. Ha comptat amb els vots dels republicans, Junts per Catalunya i els comuns. En canvi, el PSC, la CUP, Vox, Ciutadans i el PP hi han votat en contra. Els diputats anticapitalistes ho han fet per recordar que la nova llei no blinda el català.

En canvi, els socialistes i els cupaires sí que han donat suport a un altre punt del mateix text, el que constata "la necessitat d'un Pacte Nacional per la Llengua pel reimpuls de la llengua catalana". Els mateixos dos partits han votat a favor d'incrementar el catàleg de films doblats i subtitulats al català a les plataformes audiovisuals.

Amb la moció aprovada, la cambra catalana també ha exigit al Govern "reforçar la xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior amb la incorporació de noves càtedres i lectorals de català". De la mateixa manera, el text reclama a l'executiu una "major presència de la llengua catalana en l'àmbit dels jocs, videojocs i altres plataformes interactives d'oci, sempre i quan compleixin les condicions necessàries". Tots els punts del document han tirat endavant.

Malestar per l'actitud del TSJC

Amb aquesta moció, el Parlament expressa el seu malestar per les recents decisions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliguen algunes escoles catalanes a aplicar el 25% de castellà. La nova normativa aprovada pel Govern i pel Parlament rebutja l'ús de percentatges en l'ensenyament de les llengües a les aules, però el TSJC argumenta que això “no afecta de forma automàtica” les resolucions judicials prèvies que havien acordat implementar aquest percentatge de forma cautelar. De fet, el mateix TSJC va portar al Tribunal Constitucional la nova legislació, en constatar que la seva vigència impossibilita el compliment de la seva sentència inicial que obligava a aplicar el 25% de castellà a l'escola.

Basant-se en el nou marc normatiu, el Govern de la Generalitat va donar l'ordre que es deixés d'aplicar el 25% de castellà a les escoles i instituts que ho estaven fent per ordre del TSJC, ja sigui per sentència o per mesures cautelars. Es tracta de 27 centres a tot Catalunya i 48 aules en total.