Cada vegada que la unitat independentista trontolla, Madrid mou fitxa per tornar a carregar de raons la necessitat d'aplegar esforços. Tot i les discrepàncies evidents de les darreres setmanes amb relació a l'estratègia idònia a seguir, finalment Junts per Catalunya, ERC i la CUP han consensuat un document conjunt per ratificar el president de la Generalitat en el seu càrrec, qualificar de cop d'estat la decisió de la Junta Electoral Central, expressar el seu suport a Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats i exigir una vegada més el reconeixement del dret a l'autodeterminació. 

Si bé la proposta de resolució la signen només els grups independentistes, ERC confia comptar amb el suport dels comuns en algun punt, i fins i tot del PSC, que ahir va expressar "seriosos dubtes" sobre el fet que un òrgan administratiu com la JEC pugui apartar un president de la Generalitat. Tant comuns com socialistes presentaran els seus propis textos sobre aquesta qüestió que, com la iniciativa independentista, s'hauran de votar també durant el ple de la tarda. 

PSC i comuns també rebutgen la decisió de la JEC

De fet, el contingut de la resolució del PSC coincideix en alguns aspectes amb alguns apartats de la de JxCat, ERC i la CUP. Concretament, els socialistes catalans "constaten que les causes de cessament del president estan previstes a l'Estatut, a la llei de presidència i al reglament del Parlament" i que la sentència d'inhabilitació del TSJC contra Torra, que ha motivat el veredicte de la JEC, "no és encara ferma". És més, convida la Mesa del Parlament a recórrer l'acord de la Junta Electoral

El redactat que plantegen els independentistes va més enllà. Aprofita no només per denunciar l'existència "d'una causa general contra l'independentisme" sinó també per exigir "la fi de la repressió, el reconeixement del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya, l'amnistia pels presos i preses, el lliure retorn dels exiliats i exiliades, la plena garantia en l'exercici i defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans i la necessitat d'impulsar un acord nacional per defensar-lo". 

Pel que fa a l'escrit que proposa Catalunya en Comú, l'esperit és pràcticament calcat al de JxCat, ERC i la CUP, però modula més el to i evita qualsevol referència a l'autodeterminació. El text critica que la JEC "s'ha extralimitat en les seves funcions, vulnerant el dret al sufragi passiu" i rebutja tant la decisió d'inhabilitar Torra com Junqueras. Ho remata vinculant la resolució d'ahir a una "estratègia de la dreta i l'extrema dreta per interferir en el debat d'investidura".