Augmenta la pressió sobre el Govern espanyol per evitar que recorri al Tribunal Constitucional la Llei catalana 24/2015, aprovada al juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Una opció que en les darreres setmanes ha guanyat pes, després que l'alt tribunal decidís suspendre parcialment, a petició precisament de l'Executiu espanyol, el decret del Govern català que preveu garantir els subministraments d'aigua, llum i gas a les famílies vulnerables. 

Cal recordar que malgrat que el decret estigui suspès, el Govern català té la capacitat de desplegar la llei, que és de rang superior, i per tant, evitar que les empreses puguin tallar aquests subministraments bàsics. I de fet, això, és el que s'ha compromès a fer l'Executiu de Puigdemont, després que li hagin reclamat tots els partits de l'oposició durant aquests darrers dies.

Avui mateix, un gest més al Parlament. Tots els grups catalans de la cambra han acompanyat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que ha comparegut, precisament, al faristol per reclamar que el Govern català defensi la llei davant "l'amenaça efectiva" del govern de Mariano Rajoy. 

No obstant això, el portaveu de PAH, Carlos Macías, ha explicat també que, després de reunir-se ahir amb els diferents grups del Congrés, ha aconseguit el compromís per part del Govern espanyol de no portar de moment davant el TC la llei catalana.

El mateix Macías ha assegurat que el Govern espanyol tenia intenció de presentar-ho aquest mateix divendres o el proper, després de la reunió del Consell de Ministres. No obstant, l'entitat antidesnonaments avisa que l'Executiu espanyol té temps per fer-ho fins al proper 5 de maig. Per això, asseguren que continuaran estant "atents" i pressionant amb mobilitzacions, fins i tot, davant de les seus del PP com han fet fins ara. 

La resposta del PP

Un cop acabada la compareixença de la PAH, el PP ha volgut donar també la seva versió dels fets. Davant els mitjans, el diputat popular al Parlament, Fernando Sánchez Costa, ha explicat que el partit treballa per evitar "un xoc" entre l'Estat i la Generalitat per la Llei catalana 24/2015 de pobresa energètica. Ambdues administracions busquen un acord en una comissió bilateral per evitar que el Govern central recorri en el TC una llei "que beneficia a tantes persones", ha declarat.

De fet, la llei, fruit d'una iniciativa legislativa popular de la PAH, va ser aprovada al juliol del 2015 a la cambra catalana amb els vots de tots els grups, inclòs el PP, menys en dos punts que considerava conflictius a escala competencial i que serien els que el Govern espanyol tindria intenció de recórrer. "El PP va votar a favor de gran majoria de la llei i estem treballant intensament perquè els possibles conflictes competencials no perjudiquin en gens a les persones que ho estan passant malament", ha dit.

Costa ha lamentat les concentracions a les seus del seu partit perquè no es recorri la llei, i ha afegit que la resolució del conflicte es decidirà amb procediments democràtics: "La decisió final no estarà en cap cas condicionada per les amenaces ni els xantatges" de la PAH.