Els treballadors públics de la Generalitat recuperaran el 20,77% de la paga extraordinària que van deixar de percebre el 2012. Així ho ha acordat el ple del Parlament aquest dimecres, que ha aprovat per unanimitat el decret llei corresponent. També s'ha validat el decret llei de necessitats financeres en pròrroga pressupostària, amb els vots en contra de la CUP i l'abstenció dels comuns.

Tots dos decrets han estat acordats pel Govern espanyol en virtut de l’aplicació de l’article 155, que abans ha fet saber que cap representant seu participaria del debat.

La convalidació d’aquests dos decrets s’havia de fer durant el ple del passat 5 d’abril. Però, a última hora, JxCat, ERC i la CUP van acordar fer-los caure de l’ordre del dia per l’absència de membres del Govern espanyol que els haurien de defensar. Segons apuntaven, el reglament estableix que un membre del Govern ha de comparèixer davant la cambra per a presentar el document. És per això que van demanar un informe als serveis jurídics, que van concloure que es podia fer de totes maneres. S'han debatut un dia abans que expiri el termini legal per validar-los.

Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú i el PP han coincidit a l’hora de denunciar el suposat ús polític que la majoria independentista ha fet d’aquests dos decrets. Han recordat que el 5 d’abril ja es podrien haver aprovat. “Calia culpar Madrid”, ha ironitzat el diputat del PP Alejandro Fernández, que ha dit que “l’informe dels lletrats desmunta les seves estratègies grotesques”. També han retret que no ho hagués fet el Govern de Junts pel Sí i que no s’hagi posat calendari al retorn de les pagues de 2013 i 2014.

Els independentistes han denunciat l’ús il·legítim de l’article 155 per governar Catalunya, malgrat que estiguin d’acord amb el retorn de la paga extraordinària. “És tan difícil d’explicar que aquest decret l’aprovi un grup que té 4 dels 135 diputats del Parlament”, ha assenyalat Chakir El Homrani (ERC). “És una realitat que no es pot explicar democràticament”, ha sentenciat.