El Parlament ha donat avui llum verda a tramitar el projecte de llei sobre emergència habitacional. Es tracta d'una llei presentada pel procediment d'urgència per substituir la llei 24/2015 que va ser parcialment suspesa pel Tribunal Constitucional i que buscava donar cobertura a les persones en risc d'exclusió social. 

El ple del Parlament ha fet el debat a la totalitat del projecte de llei del Govern que, entre d'altres coses, preveu l'expropiació temporal als bancs dels pisos buits i la mediació en la paralització de desnonaments.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha defensat que es tracta d'una bona llei, impossible d'invalidar jurídicament i que s'ha fet amb el consens d'entitats socials i diversos partits polítics. 

La consellera ha defensat que la nova norma és una "resposta de país" després de la suspensió del Constitucional, per dotar d'eines el món local per fer front a l'emergència social.

Crítiques al PP

Borràs ha criticat la decisió de l'Executiu del PP de recórrer la llei del 2015, cosa que ha provocat segons el seu parer una major "desprotecció" als col·lectius més vulnerables: "No és un conflicte entre dues administracions, ni ideològic, ni de competències o de banderes, sinó un conflicte que deixa molta gent vulnerable desprotegida, i aquest drama", ha considerat la consellera.

El govern espanyol va recórrer diversos punts de la Llei 24/2015 en considerar que envaïa competències i que suposava un greuge respecte a la resta de ciutadans de l'Estat espanyol, entre d'altres. El maig d'aquest any el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs i això va comportar la suspensió automàtica dels articles recorreguts. 

Novetats

El projecte de llei de protecció a l'habitatge per a persones en situació d'exclusió social substitueix la cessió temporal obligatòria d'habitatges que hi havia a la llei suspesa per l'expropiació de l'ús temporal dels habitatges i proposa com a alternativa al lloguer social obligatori un sistema de reallotjament de les famílies amb lloguer social.

A més, la nova llei estableix un procés de mediació per evitar els desnonaments emparant-nos en el Codi de Consum, i preveu la creació d'ens territorials que analitzaran els casos i elaboraran plans integrals per solucionar-los.