El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat un punt d'una moció de Junts per Catalunya que insta el Govern a elaborar una proposta de reforma del Codi Penal i la Llei Orgànica d'enjudiciament criminal sobre la multireincidència amb l'objectiu de crear "un nou tipus penal" que la combati. La iniciativa ha comptat amb els vots favorables del PSC, els juntaires, Vox, Ciutadans i el Partit Popular. Per la seva banda, Esquerra Republicana s'hi ha abstingut, mentre que la CUP i els comuns hi han votat en contra. A més, el text requereix a l'executiu que presenti aquesta proposta de reforma a la Comissió de Justícia en un termini màxim d'un mes.

En paral·lel, la moció també recull que el Govern elabori "amb la màxima celeritat possible" la "detecció dels jutjats que es troben sobrecarregats de feina", causant "retards que impossibiliten tenir en compte l'aspecte de la multireincidència". El plantejament inclou que, una vegada s'hagi fet aquest "diagnòstic", es sol·liciti al Ministeri de Justícia "els nous jutjats i els jutges de reforç que corresponguin".

Modificació perquè el coneixement del català deixi de ser un mèrit i sigui un requisit

La moció, que aborda diversos punts sobre la gestió del Departament de Justícia, també recull que s'insti el govern espanyol a modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè "el coneixement del català no sigui un mèrit, sinó un requisit per tot el personal que treballa a l'administració de justícia de Catalunya". Aquest punt també ha estat aprovat, conjuntament amb la proposta perquè el Govern presenti durant el primer trimestre de 2024 a la Comissió de Justícia el Pla de Foment del Català a la Justícia i la seva "corresponent assignació econòmica". A més, es demana que l'executiu presenti en el mateix període un "pla d'acollida i acompanyament a jutges, lletrats de l'administració de justícia i fiscals per tal de donar a conèixer la llengua catalana i el dret civil propi".

Encara en matèria lingüística, ha rebut llum verda la petició al Govern perquè "fomenti l'ús del català oral creant un nou mòdul de justificació que compensi la celebració de visites fetes en català". En aquest sentit, també es reclama "incrementar la percepció que s'ofereix als professionals de la justícia per la redacció dels escrits en català". Altres punts aprovats fan referència a la necessitat de demanar a l'Estat que "compleixi amb la transferència de recaptació íntegra de totes les taxes judicials que es recapten a Catalunya per destinar-les a la justícia gratuïta" o que es convoqui la Taula del Pacte Nacional per la Justícia en el termini d'un mes.