El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de Junts per Catalunya sobre la defensa internacional dels drets polítics dels catalans. La iniciativa ha comptat amb el suport d'Esquerra Republicana i la CUP i defensa la "conveniència d'assumir i exigir el compliment" de les resolucions i posicionaments de les Nacions Unides referents al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics "per part de les autoritats competents de l'Estat". Per la seva banda, els comuns s'hi han abstingut i PSC, Vox, Ciutadans i el PP hi han votat en contra. El passat mes de maig, el Comitè de Drets Humans de l'ONU donava parcialment la raó al president a l'exili, Carles Puigdemont, i afirmava que s'havia violat l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics perquè no se li va permetre ser candidat a la presidència de la Generalitat el gener de 2018.

El diputat de Junts, Josep Rius, ha exposat que hi ha una "llarga llista de violacions de drets civils i polítics" arran del referèndum de l'1 d'octubre i ha recordat algunes resolucions internacionals que exigien l'alliberament dels presos polítics, sentències que han reconegut la condició d'eurodiputats de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí o les decisions de diversos tribunals de països europeus de denegar les extradicions, com va passar a Bèlgica, en què es qüestionava que els exiliats poguessin tenir un "judici just". Per a Rius, aquesta moció era una "oportunitat" perquè els grups parlamentaris manifestessin "si estan al costat de la democràcia o en contra" d'aquesta. El vicepresident de Junts ha assegurat que "les democràcies s'han constituït sobretot a partir del treball amb la Carta dels Drets Humans i el Pacte dels Drets Civils i Polítics", de manera que "sense drets polítics, no hi ha democràcia" i per això el posicionament davant aquestes resolucions "aclareix a quina banda" està cada grup al Parlament.

Ana Balsera, diputada d'ERC, ha defensat la conveniència de la moció. També ha lamentat que "la repressió continua" i que, de fet, així "ho denuncien les autoritats internacionals". La republicana ha apel·lat a seguir "lluitant per l'autodeterminació" i ha volgut "celebrar que la reforma del Codi Penal aplana el terreny als represaliats". D'altra banda, el diputat de la CUP, Carles Riera, ha apuntat que amb el govern del PSOE i Podemos "no ha desaparegut el context repressiu": "La pretesa desjudicialització és fum, una quimera". "El conflicte democràtic és l'única manera de guanyar drets i crear les condicions objectives perquè l'Estat es vegi obligat a complir amb els dictàmens i resolucions internacionals", ha afegit Riera.

Els comuns parlen d'"hipocresia" i el PSC retreu a Junts que digui que la moció clarifica si són demòcrates o no

El PSC ha votat en contra de la moció. L'encarregat de defensar aquest posicionament ha estat David Pérez, que s'ha regirat contra Josep Rius per considerar que, amb aquesta iniciativa, es pot veure "qui està al costat de la democràcia o no": "No té raó, no fa falta que vostè ens vingui a dir què hem de fer o no". Pérez ha volgut subratllar que "les resolucions de l'ONU s'han de complir voti el que voti el Parlament i també les lleis", criticant així la necessitat de la moció. A més, ha retret als juntaires que no diguin tot el que inclouen aquestes resolucions: "Donen una visió d'uns textos que no són o que, com a mínim, diuen més coses".

Per la seva banda, Susanna Segovia, dels comuns, ha argumentat que el seu grup s'abstenia per la "hipocresia" de la moció: "Ja són unes quantes vegades que ens demanen el compliment de les resolucions i dictàmens de l'ONU, però només les parts que els convé". En aquesta línia, ha fet referència a les resolucions sobre "vulneracions de drets humans a Israel": "Hi ha més de 1.000 dictàmens de l'Assemblea General de Nacions Unides sobre vulneracions al poble palestí. Creuen que Israel les ha de complir?", els ha preguntat.