Ni legalitats, ni legitimitats, ni majories. El reglament. El ritme de la declaració inicial del procés de creació de l’Estat català, pactat entre JxSí i la CUP, depèn ara mateix de la interpretació de reglament del Parlament. La segona reunió de la Mesa en dos dies ha deixat igualment clar que el procés s’ha convertit en un dels cavalls de batalla de les eleccions generals: Ciutadans, PP i PSC no s'han estat de tirar-se els plats pel cap des del faristol de la Cambra.

De moment, com va avançar El Nacional, el fet que el PP no hagi constituït encara el seu grup parlamentari ni n'hagi nomenat el portaveu, impedeix la convocatòria de la Junta de Portaveus del Parlament. Mentre aquest òrgan no sigui escoltat, tal com fixa el Reglament de la Cambra, la Mesa està privada de cursar la proposta de resolució de JxSí i la CUP.

El reglament estableix que els grups disposen de vuit dies per formalitzar la seva composició a partir del moment en què es constitueix el Parlament. És a dir, fins al dia 5. Però el PP, pendent encara de qui assumirà les funcions de portaveu, no ha tancat aquest tràmit.

Propostes

Aquest és un dels principals arguments en què s’han emparat els grups per frenar la tramitació de la iniciativa en la segona reunió que celebra la Mesa des que dilluns va quedar constituïda.

El grup socialista i el de Ciutadans han presentat propostes en què, després de recordar que un dels grups de la Cambra encara no s’ha constituït, reclamen a la Mesa que reconsideri la seva decisió d’admetre a tràmit la proposta. Així mateix sol·liciten un informe dels serveis jurídics sobre el contingut del text. El PP s'hi ha sumat.

Les dues iniciatives recorden que l’any 2010, la Mesa va decidir la inadmissió a tràmit d’una proposta sobre la Llei de Constitució de Catalunya presentada pel diputat independentista Alfons López Tena, d'SI, emparant-se en què el contingut no s’ajustava al marc legal.

Oposició dividida

L’oposició, però, ha presentat les seves iniciatives per separat i amb dures crítiques entre ells. Des del PP, Xavier Garcia Albiol ha denunciat que es produeixi aquesta situació quan, segons ell, s’està plantejant a Catalunya “un cop d’Estat sense armes”. El líder dels populars, que va mantenir al llarg del dia converses amb Inés Arrimadas i Miquel Iceta per pactar un text conjunt, ha emplaçat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que cridi a l’ordre els seus diputats a Catalunya en un missatge amb la mirada posada a les eleccions espanyoles.

També Inés Arrimadas ha tingut el líder del PSOE present en les seves declaracions. Ha acusat els socialistes d’haver-se alineat amb les forces independentistes pel fet de no acceptar una proposta conjunta. “Pedro Sánchez no pot presentar-se com a candidat a presidir Espanya si el seu partit a Catalunya comparteix el discurs dels nacionalistes”, li ha retret.

La intervenció del PP i Ciutadans ha provocat la rèplica de la portaveu socialista, Eva Granados, que ha acusat aquests partits d’intentar aprofitar la situació a Catalunya per esgarrapar vots de cara a les generals del 20 de desembre, per la qual cosa ha assegurat que els socialistes se senten “avergonyits”.

Catalunya Sí que es Pot ha presentat una proposta alternativa en què proclama l’inici del procés constituent i busca la manera d’exercir el dret a decidir durant l’any 2016 i, en cas que no sigui possible, posar en marxa “nous i més enèrgics processos de mobilització social”.

Alternatives

El calendari queda pendent, doncs, de la decisió del PP de constituir el seu grup. Des de la Mesa es confia que els populars acabin cedint, atès que el seu gest només aconsegueix frenar durant uns dies la tramitació però no l’evitarà.

Amb el calendari a la mà, la Mesa pot declarar dia hàbil dissabte 7 i aconseguir així convocar el ple per debatre la resolució el mateix dia 9, abans del ple d’investidura. En la decisió del PP, a més, podria influir que els grups tenen encara pendents de negociar diferents qüestions d’interès per a aquest partit.

D’altra banda, fonts de la Cambra apunten que el fet que els populars hagin entrat un escrit a la Mesa ja podria esgrimir-se com un reconeixement implícit de l’existència del grup per demanar que designin un representant, encara que sigui de manera temporal, a la Junta de Portaveus. Tot i que no es contempla, ara per ara, forçar aquest escenari.

El que sí ha aprovat la Mesa és la tramitació de la proposta de resolució de Junts pel Sí i les CUP pel tràmit d’urgència. Tot i que el text inicial ja plantejava aquesta fórmula, el text només estava signat per quatre diputats de dos grups –quan el reglament reclama un mínim de tres grups o 30 diputats–, la qual cosa ha obligat a presentar de nou la proposta amb les corresponents signatures.