El Parlament de Catalunya ha designat aquest dimecres com a senadores Núria Marín (PSC) i Teresa Pallarès (Junts). Després que el dimarts la Comissió de l'Estatut dels Diputats dictaminés que ambdues candidates reunien les condicions d'elegibilitat establertes per ser nomenades per al càrrec, el Ple ha aprovat que les dues siguin noves senadores. L'alcaldessa de l'Hospitalet ha rebut 96 vots favorables al seu nomenament i 18 abstencions, en tant que la cap de l'oposició de l'ajuntament de Reus ha tingut 97 'sí' i 19 abstencions.

Cada legislatura, la cambra catalana ha de nomenar vuit senadors en representació de la Generalitat. Els sis actuals senadors de designació autonòmica són Eva Granados i Antoni Poveda, del PSC; Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu, d'Esquerra Republicana; i Josep Lluís Cleries, de Junts per Catalunya. A la llista ara s'hi sumen Marín i Pallarès, que substitueixen Lorena González —ha deixat el càrrec després de ser elegida alcaldessa de Balaguer— i Assumpció Castellví —que ha fet el mateix en ser escollida alcaldessa de l'Hospitalet de l'Infant—. Tots els senadors de designació autonòmica van ser nomenats el maig de 2021, amb l'excepció de Granados, que va haver de sotmetre's al veredicte del Parlament el setembre de 2021, quan els socialistes van optar per substituir Manel de la Vega.

Els resultats al Senat del 23 de juliol

Aquest diumenge, en el marc de les eleccions generals, es van elegir els altres 208 senadors que completen la cambra alta espanyola (i que no són designats pels seus parlaments autonòmics, sinó directament pels electors). Cada demarcació escull quatre senadors, de manera que a Catalunya se n'escullen un total de 16, que se sumen als vuit de designació autonòmica. El resultat del 23 de juliol va provocar un canvi molt substancial respecte a l'anterior configuració del Senat pel que fa referència a Catalunya: mentre que el 10 de novembre de 2019 Esquerra Republicana va obtenir una clara victòria amb 11 senadors i Junts i el PSC es van quedar amb tres i dos electes respectivament, enguany la primera posició ha estat per al PSC, que s'ha disparat fins als 12 senadors. Els altres quatre corresponen a tres de la candidatura conjunta d'ERC i EH Blidu, mentre que l'acta restant és per a Junts per Catalunya.

Per la demarcació de Barcelona, es va escollir a quatre senadors, tres del PSC (Manuel Cruz, Elena Vila i Gabriel Colomé) i un d'Esquerra Republicana (Joan Queralt). A Girona, també van ser elegits tres dels socialistes (Consol Canteny, Martí Sans i Lluïsa Blanch), en tant que l'acta restant va ser per a Junts per Catalunya (Joan Bagué). D'altra banda, tant a Tarragona com a Lleida els senadors nomenats són tres del PSC i un d'ERC. Per la demarcació tarragonina, els designats són Manel de la Vega, Núria Rovira, Mario Soler (PSC) i Jordi Gaseni (ERC). En el cas de la lleidatana, els nomenats són Dionís Oña, Pasión Gador Romero, Jan Pomés (PSC) i Sara Bailac (ERC).