El Parlament Federal de Bèlgica ha rebutjat aquest dimecres la petició d'un grup de diputats flamencs, principalment de l'N-VA, de convidar-hi el president Carles Puigdemont. La Conferència de Presidents, un dels principals òrgans de la cambra, ha desestimat la sol·licitud dels diputats de Vlacat -un grup d'amistat amb Catalunya- perquè Puigdemont comparegués en una de les sales dimarts vinent.

No hi ha hagut consens i, per tant, no s'ha concedit el permís per tirar endavant amb la sessió, que hauria coincidit amb els quatre mesos de la declaració d'independència del 27-O. La Conferència regula la tasca parlamentària i delibera periòdicament sobre l'organització de l'agenda.

L'integren, entre altres, el president i els vicepresidents del Parlament així com els presidents dels diferents grups polítics. Les formacions amb més representació a la institució són l'N-VA (31 diputats), el Partit Socialista (23) i el Moviment Reformista (20).

Decepció a l'N-VA

El diputat de l'N-VA Peter Luykx, que va fer la petició, s'ha mostrat "decebut" amb la decisió. "És al·lucinant que fins i tot al bressol de la llibertat d'expressió, el parlament federal, una persona escollida de forma democràtica no pugui parlar-hi", ha expressat. Luykx ha assenyalat que la situació a Catalunya és "un afer complex" i que la intenció de Vlacat era "aportar més claredat a través d'un intercanvi de punts de vista". 

El diputat ha puntualitzat que la sessió prevista amb Puigdemont no hauria estat cap audiència oficial en una comissió parlamentària sinó que el format previst era de "reunió informativa" i estava oberta a tots els diputats, flamencs i valons. En aquest sentit, ha recordat que en el passat la cambra ha convidat a oradors diversos i tem que la negativa de la Conferència de Presidents estableixi "un precedent".