El Parlament basc, amb els vots del PNB i EH Bildu, ha advocat aquest dijous per un nou model de relació entre Euskadi i l'estat espanyol, basat en la "igualtat, la bilateralitat i el pacte" i que doni via a l'exercici del dret a decidir de la ciutadania.

Aquesta resolució ha estat aprovada pel ple de la Cambra basca amb els vots majoritaris del PNB i EH Bildu. Tant el PSE com el PP hi han votat en contra, mentre que Elkarrekin Podemos s'hi ha abstingut, encara que una de les seves parlamentàries, Pili Zabala, s'ha desmarcat del seu grup i ha donat suport a la proposta dels nacionalistes.

El debat s'ha produït quan falten pocs dies perquè els cinc experts designats pels grups parlamentaris bascos registrin a la Cambra dilluns vinent una proposta d'esborrany de text articulat de reforma de l'Estatut de Gernika amb els corresponents vots particulars.

En la iniciativa aprovada la Cambra ha reclamat també que s'acabi amb l'"excepcionalitat" en l'aplicació de la política penitenciària, de manera que s'apropi a presons basques els presos que compleixen condemna en altres territoris, entre ells els d'ETA, i que es posi en llibertat els que pateixin malalties greus i incurables.

Concretament, el Parlament manifesta que per poder assentar una "sincera cultura del respecte mutu i lleialtat institucional" que faci impossible incomplir l'Estatut i fer "ús polític d'aquests incompliments" és imprescindible un nou model de relació amb l'Estat basat en la "igualtat, la bilateralitat i el pacte".

Aquest model ha d'incloure un sistema de garanties i, com en altres països de l'entorn europeu, donarà via a l'exercici del dret d'autodeterminació.

Els socialistes han fet una defensa de l'Estatut de Gernika, han demanat el seu compliment i han advocat per una actualització de l'autogovern "que garanteixi l'encaix juridicolegal de la reforma".

Des del PNB, Joseba Egibar ha assegurat que com més ampli sigui l'acord sobre el nou Estatut a la Cambra "millor", perquè la projecció serà diferent si és "entre dos, tres o quatre partits". I respecte al dret a decidir ha subratllat que correspon als pobles, però ha advertit a EH Bildu que no podrà exercir-se "de forma unilateral".

La portaveu parlamentària d'EH Bildu, Maddalen Iriarte, ha retret als socialistes que hagin incomplert l'Estatut de Gernika governant a Madrid i al PNB li ha preguntat què està disposat a deixar de banda per arribar a aquests acords més amplis a què s'ha referit.

Lander Martínez (Elkarrekin Podemos) ha apostat per acords el més amplis possibles i ha expressat la seva preocupació perquè altres partits continuïn atrinxerats en els seus discursos de sempre. "O ens posem d'acord amb un nou Estatut o ens quedem amb el vell", ha avisat.

Borja Sémper (PP), per la seva part, ha dit que el seu partit no està tancat a una reforma estatutària, però no per anar a un lloc "pitjor" i ha assegurat que el dret a decidir és un "desbordament legal es miri per on es miri" i un "disbarat jurídic".