El Parlament Basc, amb els vots de PNB i EH Bildu, ha advocat aquest dijous per un nou model de relació entre Euskadi i l'Estat, basat en la "igualtat, la bilateralitat i el pacte", que inclogui un sistema de garanties i contempli el dret a decidir. La iniciativa es recull en una esmena acordada entre els dos partits nacionalistes, a una moció de la coalició abertzale, que ha comptat amb el vot en contra de PSE-EE, soci del PNB en el Govern Basc, i del PP, i amb l'abstenció d'Elkarrekin Podem.

A través d'aquest text, la Cambra ratifica l'exigència de culminar el desenvolupament de l'Estatut de Gernika i rebutja els pronunciaments polítics i les estratègies que busquen "impedir, buidar i condicionar" l'autogovern basc. Per això, demana la derogació de normes com la Lomce, la reforma laboral i la coneguda com a llei mordassa, i reclama que s'acabi amb l'"excepcionalitat" en l'aplicació de la política penitenciària, de manera que s'acostin a presons basques els presos que compleixen condemna en altres territoris, entre ells els d'ETA, i que es posi en llibertat als quals pateixin malalties greus i incurables.

A més, rebutja els atacs contra els drets fonamentals per part d'"alguns sectors i partits de l'Estat, que arriben fins a demanar la il·legalització d'ideologies". També, el Parlament manifest que per poder assentar una "sincera cultura del respecte mutu i lleialtat institucional" que faci impossible incomplir l'Estatut i fer "ús polític d'aquests incompliments", és imprescindible un nou model de relació amb l'Estat basat en la "igualtat, la bilateralitat i el pacte".

Aquest model ha d'incloure un sistema de garanties i donar curs a l'exercici del dret d'autodeterminació. La Cambra insisteix que l'actualització de l'autogovern ha d'incloure una renovació i una adequació de les competències a les demandes i les necessitats de la societat basca que tinguin com a objectiu garantir els drets polítics, econòmics, socials, lingüístics i culturals de la ciutadania basca.