La Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament balear ha aprovat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) en la qual insta el govern espanyol a iniciar el procediment per sol·licitar al Consell Europeu la plena oficialitat del català a la Unió Europea.

La iniciativa, que ha estat presentada pel Grup Mixt i MÉS per Mallorca, ha estat aprovada amb votació separada per punts. D'aquesta manera, la Cambra reconeix que la conseqüències de la no-oficialitat del català a la Unió Europea són diverses i de diferent tipologia.

La PNL ha estat defensada pel diputat del Grup Mixt Josep Castells i el portaveu de MÉS al Parlament, Miquel Ensenyat. Castells ha remarcat durant el debat de la proposta que és "una anomalia que el català no sigui oficial encara a la Unió Europea, malgrat ser una gran llengua parlada per milions de persones que la tenen com a pròpia."

Castells ha dit que qui ha fallat, "evidentment", és Espanya "perquè és qui ha de demanar l'oficialitat i, encara que ja se li ha exigit moltes vegades que ho faci, continua faltant a la seva obligació de protegir els drets lingüístics dels seus ciutadans".

Per la seva part el diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas 'Collet' ha assenyalat que "és imprescindible respectar els drets dels ciutadans de parla catalana". Els dos diputats confien que el govern de Pedro Sánchez atengui la demanda.

Aquesta petició arriba després que la situació de la llengua torni a ser motiu de polèmica a Catalunya arran d'una sentència del TSJC d'anul·lar dos projectes lingüístics escolars perquè només tenien com a llengua vehicular el català.

Compareixences i joves sahrauís

D'altra banda, la Comissió han aprovat les compareixences de la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat, Maria Amengual, i del president de la Plataforma del Voluntariat de les Balears, Miquel Coll. Ambdues peticions van ser presentades per Ciutadans.

Finalment, la Comissió ha aprovat per unanimitat una PNL relativa al suport al projecte Madrasa, destinat als joves sahrauís. La mateixa ha estat presentada per l'Intergrup Pau i Llibertat del Parlament, que està integrat per PSIB, PP, Unidas Podemos, Ciutadans, Grup Mixt, MÉS per Mallorca i El PI.

 

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del Parlament de les Illes Balears, que aquest dimecres ha aprovat demanar al govern espanyol l'oficialitat del català a Europa / Europa Press