El Parlament ha avalat la tramitació del projecte de llei de millora dels barris proposada pels comuns i que busca acabar amb l'estigmatització i la segregació arreu dels barris i viles de Catalunya. L'esmena a la totalitat presentada per Vox, que ha acusat els comuns de buscar una transformació social "a l'estil comunista" i d'incorporar teories "progres", ha estat rebutjada per tota la Cambra excepte els sis diputats de Ciutadans, que s'han abstingut, per la qual cosa el projecte supera el debat a la totalitat i seguirà el seu tràmit

El projecte de llei parteix de la base de la necessitat de combatre problemàtiques socials i ambientals en barris desfavorits que es van construir ràpidament en processos d'urbanització expansius poc ordenats, i on el deteriorament dels espais públics i la insuficient cobertura d'equipaments i serveis és evident, a banda de la baixa qualitat de l'edificació. Barris que tendeixen a ser el lloc on viuen els sectors socials més vulnerables, que s'hi concentren provocant dinàmiques de segregació. 

En la seva exposició el diputat dels comuns Marc Parès ha defensat que en tots els barris hi hagi serveis bàsics com una biblioteca, una escola i, en definitiva, subministres necessaris per a la vida. Barris on amb 15 minuts a peu puguis arribar a qualsevol d'aquests serveis, i ha dit que volen crear espais on la gent estigui orgullosa de viure-hi: "Contra l'estigmatització, intervenció pública".

Així mateix, Parès ha remarcat que la llei va en la línia d'assolir ciutats amables, traient espais als cotxes, habilitant espais a les persones augmentant el verd urbà també enmig d'una "evident emergència climàtica", i ha defensat que la llei serà una eina municipalista per aconseguir que cada barri sigui generador d'oportunitats per poder viure millor: "És una llei que busca la transformació social per millorar les condicions de vida de la gent i dels col·lectius més vulnerables". 

Comerç de proximitat i cooperativisme

En concret, l'escrit de la llei, exposa la necessitat de millorar les condicions de vida en els barris amb major vulnerabilitat urbana, social i ambiental, amb especial atenció a les necessitats de les dones i col·lectius més vulnerables. També afrontar els dèficits urbanístics, falta d'equipaments, l'accés a l'energia i la falta d'accessibilitat. 

Un altre dels objectius que es fixa és recuperar i promocionar l'activitat econòmica dels barris, enfortint l'economia social i solidària i el cooperativisme, així com el comerç de proximitat o l'activitat industrial local, i afavorir que els veïns s'autoorganitzin per a la reivindicació dels seus drets.

ERC I JUNTS

Els partits del Govern s'han mostrat compromesos amb aquesta llei i el seu rerefons. Des d'ERC el diputat Ferran Estruch ha defensat que la "filosofia" de la proposició de llei va en la direcció de donar una resposta integral de regeneració, amb unes polítiques urbanes clares que lluitin contra les desigualtats: "Cal reduir els efectes de la crisi climàtica, fer barris verds i sostenibles, afrontar els dèficits urbanístics i afavorir l'economia dels barris fomentant el comerç local", ha resumit Estruch. 

Des de Junts, Cristina Casol, ha lamentat que la pobresa i l'exclusió social tinguin una dimensió territorial molt gran, per la qual cosa ha defensat fer accions de país en conjunt, donant una resposta de caire estratègic incidint sobre els factors que generen la precarietat i l'exclusió social: "La lluita contra l'exclusió s'ha d'abordar amb maneres de fer que habilitin les persones, incorporant processos de participació i enfortint el capital humà i social", ha tancat.