El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts la proposició de llei del PSC sobre el canvi d'adscripció de comarca i de vegueria dels municipis de Biosca i Torà. La iniciativa ha comptat amb 111 vots a favor (amb el suport del PSC, ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem, Ciutadans i el PP) i set abstencions (corresponents a Vox). Actualment, aquestes dues localitats formaven part de la comarca de la Segarra i s'agregaran a la del Solsonès. A conseqüència d'aquesta modificació comarcal, també canvia la vegueria a la qual estan adscrites: passen de la de Lleida a la de la Catalunya Central.

Aquesta incorporació, però, no es farà efectiva fins després de la celebració de les eleccions municipals 2023, que tindran lloc el diumenge 28 de maig, sempre que aquest canvi "sigui ratificat pel ple dels respectius ajuntaments amb el vot favorable de la majoria absoluta" dels membres de la corporació. Aquesta votació als plenaris s'ha afegit a través d'una esmena transaccional del PSC i Junts per Catalunya amb l'objectiu de "garantir que la voluntat dels municipis afectats continua sent la del canvi d'adscripció comarcal d'acord amb els diferents acords de plenari dels anys 2010, 2015 i 2018".

La llei també estableix que el Govern s'haurà d'encarregar de "fixar la distribució dels béns, drets, obligacions, usos públics, aprofitaments, càrregues i personal entre els consells comarcals de la Segarra i el Solsonès". D'aquesta manera, els empleats públics que actualment formen part del Consell Comarcal de la Segarra seran traspassats al del Solsonès com a "personal propi d'aquest amb la mateixa vinculació". 

Esmenes per a fer una consulta

Per la seva banda, ERC i la CUP havien presentat esmenes de modificació que han estat rebutjades. Els republicans plantejaven que el canvi comarcal i veguerial es fes efectiu "tres mesos després de la celebració d'una consulta popular no referendària" on els ciutadans de Biosca i Torà votessin sobre la qüestió, una votació que s'havia de fer "abans de sis mesos des de l'entrada en vigor de la llei". Els cupaires també defensaven que la llei havia de ser "prèviament referendada" a les dues localitats. La diputada d'Esquerra Republicana, Montserrat Fornells, ha retret al PSC i Junts que no s'hagin sumat a la seva esmena: "Ha primat més el joc polític d'alguns". Per a Fornells, la consulta als dos municipis "és el procediment més democràtic" i s'hauria d'haver permès aquesta via. En una línia similar s'ha expressat Montserrat Vinyets, diputada de la CUP, que ha advertit que amb la tramitació en lectura única de la llei "es prescindeix de seguir un procés participatiu". "Lamentem que ni el PSC ni Junts vulguin convocar una consulta perquè no volen obrir el meló de les consultes", ha assenyalat la cupaire.

En el cas dels comuns, el diputat Lucas Ferro també ha indicat que els hauria agradat que s'hagués fet una consulta, però després de tants anys "sense resoldre la qüestió", s'havia de seguir endavant perquè "hi ha hagut un clar menyspreu cap a la voluntat d'aquests dos municipis". Tant el PSC com Junts han defensat donar resposta a aquesta "petició històrica" i, encara sobre els juntaires, la diputada Anna Feliu ha afegit que amb el procediment seguit s'ha "preservat l'autonomia municipal i la sobirania de la població de Biosca i Torà".