El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de Junts per Catalunya relativa a la gestió de l'aigua al regadiu. Entre els punts més ressenyables, hi ha el fet d'instar el Govern a establir ajuts i finançament perquè els agricultors i ramaders "puguin fer front a les pèrdues degudes a la sequera" actual. Una de les mesures concretes seria fer un estudi de viabilitat d'una renda de protecció agrària excepcional "que permetés ser activada ràpidament en casos d'emergència". A això, se sumarien línies d'ajut per cobrir les pèrdues sofertes i "assegurar la supervivència de les explotacions agràries" fins que acabi l'actual episodi de sequera o línies de crèdit d'interès bonificat a través de l'ICF. La major part del text s'ha aprovat amb el suport de tota la cambra, tret de l'abstenció de Vox.

D'altra banda, la moció insta a convocar la Taula Nacional de l'Aigua aquest mes de juny (tal com havia promès el president de la Generalitat, Pere Aragonès) "amb la participació de tots els actors implicats en l'ús del recurs hídric". El text fa menció al govern espanyol per reclamar-los que "flexibilitzin la normativa dels ajuts de la política agrària comuna", que agilitzi la devolució de l'IVA a les empreses agràries i que revisi "a l'alça" les reserves mínimes necessàries de la Confederació Hidrològica de l'Ebre. A més, la moció de Junts també apunta que cal una planificació per a la total "modernització" de les zones de regadiu de Catalunya, fent èmfasi en el cas dels Canals d'Urgell. Un altre dels punts contempla seguir amb el desplegament del Canal Segarra-Garrigues i "impulsar la regeneració d'aigua" a l'estació de Reus per abastir el reg de la zona de Riudecanyes.

El diputat de Junts, Salvador Vergés, ha subratllat que "sense aliments no hi ha aigua" i ha destacat la importància del regadiu perquè "amb ella produïm el 70% dels aliments". Anna Torrentà, d'ERC, també ha volgut reconèixer la "importància estratègica del regadiu" i a seguir treballant "amb consciència de país tot i les limitacions competencials". Des del PSC, Rosa Maria Ibarra ha defensat els ajuts aprovats pel govern espanyol, mentre que Dani Cornellà (CUP) ha compartit "l'esperit" de la moció, però ha lamentat que algunes de les propostes del text "no van en la línia de la nova cultura de l'aigua, que és treballar per contenir la demanda".

El Parlament aprova crear un portal de transparència sobre la gestió de l'aigua 

Aquesta no ha estat l'única moció de la jornada al Parlament referida a l'ús i la gestió de l'aigua en aquest context de sequera, ja que la CUP n'ha presentada una altra sobre aquest element com a bé públic. Tot i que alguns partits han criticat que aquesta era repetitiva i que tractava temes que ja havien quedat superats en anteriors plens, el Parlament ha aprovat crear durant el 2023 un portal de transparència de l'aigua on constin totes les dades del consum municipal d'aigua i que aparegui desgranada per sectors. En aquest també hi ha d'aparèixer l'estat de les xarxes d'abastament i totes les dades de les concessions d'aigua. 

Dani Cornellà, que ha presentat la proposta, ha lamentat que avui en dia, tot i el context de sequera, un 80% de l'aigua continua estant en mans privades a Catalunya, convertint-ho així en un "negoci". També ha reclamat que els municipis de l'àrea metropolitana tinguin els mateixos drets que la resta de Catalunya per a poder-la municipalitzar: "És important que tots els ajuntaments puguin controlar l'aigua i que deixi de ser un negoci quan és un bé essencial escàs", tot i que el Parlament no ha aprovat modificar la llei de l'Àrea Metropolitana. A més, Cornellà també s'ha fixat en l'impacte que té el turisme sobre aquest recurs, assenyalant directament als camps de golf i als macroprojectes com el Hard Rock. En aquest sentit, el Parlament ha aprovat "treballar amb l'objectiu que l'aigua utilitzada als camps de golf sigui tot regenerada". 

La CUP assenyala el turisme 

Des d'ERC, han denunciat que tot i que comparteixen bona part de les mesures, la CUP proposa un calendari impossible en el context actual, ja que les prioritats són unes altres, com mobilitzar tots els recursos hídrics. Per la seva part, Junts ha denunciat que davant un problema greu com és la gestió de l'aigua, les propostes de la CUP no van dirigides a obtenir més recursos sinó a paralitzar bona part de l'economia i l'activitat productiva.