La igualtat de gènere és un dels punts que acostumen a lluir la majoria de partits als seus programes electorals. Però què hi ha més enllà dels discursos? Què diuen les xifres sobre el modus operandi de la política en aquesta matèria? Són paritàries les organitzacions i els parlaments? Com estem a casa nostra en comparació amb a resta d'Europa?

Si ens fixem en el Parlament català i el Congrés dels Diputats, el cert és que totes dues cambres de representació van de la mà en aquesta qüestió. No arriben a la paritat necessària que proclamen els seus dirigents, però s'hi acosten i són capdavanters a Europa. Curiosament, el percentatge de diputades a Catalunya i al global d'Espanya és exactament el mateix, un 44%. En tots dos parlaments, els grups més feminitzats són els comuns i ERC. Entre l'abril i el novembre passats, el Congrés va tenir el mèrit d'encapçalar el rànquing europeu, sent el país amb més dones al seu parlament. 

El Parlament comença a fer els deures

En la primera legislatura del Parlament, després del restabliment de la democràcia, només hi havia set dones diputades de 135. Un escàs 5,2%. Quaranta anys després d’aquell 10 d’abril de 1980, la cambra catalana ha avançat molt en igualtat, però encara hi ha feina a fer. L’actual hemicicle el componen 59 dones i 75 homes. Un 44,02%. Tot i que l’actual composició és molt més igualitària que en anys anteriors, alguns partits encara tenen motl camí per recórrer. Especialment en els llocs de responsabilitat com els de la Mesa, la igualtat encara és molt lluny d’assolir-se. 

El PP, en percentatge, és el menys igualitari, amb només un 25% de diputades dones, encara que cal tenir en compte que només tenen quatre diputats, tres homes i una dona. En segona posició per la cua hi ha Cs que, malgrat ser el partit més nombrós de la cambra, només té un 38,8% de dones, 14 en total, mentre que el PSC en té 11 que representen un 41,1% i JxCat 14 diputades que suposen un 42,42%. ERC i la CUP són els més paritaris, ja que tenen exactament un 50% d'homes i un 50% de dones. Els comuns, finalment, són els que decanten la balança: 5 dels 8 diputats són dones, el 62,5%.

A la Mesa, però, és on encara hi ha més feina a fer. Malgrat que en la legislatura anterior (2015-2017) era gairebé paritària, aquesta legislatura la igualtat ha empitjorat. En l'etapa liderada per Carme Forcadell hi havia tres dones i quatre homes. En canvi, la que presideix Roger Torrent va començar amb un suspens total: només hi havia una dona, Alba Vergès (ERC). Tot i això, en l’actualitat hi ha dues dones i cinc homes, després d’algunes reestructuracions per la marxa de diputats. En aquests moments Laura Vílchez (Cs) i Rut Ribas (ERC) són secretàries tercera i quarta respectivament.

Roger Torrent Laura Vílchez Rut Ribas

Per revertir aquest fet, però, la mateixa Mesa va aprovar el passat gener un pla d’igualtat que, entre altres 84 accions, fixa que la composició de l’òrgan rector de la cambra ha de ser paritari. També les meses de les comissions. Entre les mesures previstes hi ha també l'ampliació de supòsits per a exercir la delegació de vot, perquè vagi més enllà de la maternitat i la paternitat i inclogui també la cura de familiars o la lactància, així com l'impuls d'un protocol contra la violència masclista o la formació obligatòria per als diputats per a la prevenció de la violència masclista i LGTBI-fòbia.

VOX fa retrocedir la paritat al Congrés

El percentatge actual de diputades al Congrés és calcat al del Parlament. La dada, però, representa un retrocés si la comparem amb la de fa menys d'un any, durant la fugaç XIII legislatura espanyola. Després de les eleccions generals del 28 d'abril passat, el Congrés va batre el rècord a Europa, convertint-se en el parlament amb més representació femenina del continent -un 47,4%- per davant de països nòrdics com Suècia, Finlàndia o Noruega. Amb la repetició electoral i el subsegüent auge de VOX, Espanya va patir una reculada. 

Actualment, dels 350 escons que hi ha a l'hemicicle, 154 els ocupen dones, una dotzena menys que fa uns mesos. Representen el 44% del total, una proporció que situa Espanya com el segon país més paritari d'Europa, només per darrere dels suecs, que tenen el 47,3% de dones. VOX és, de llarg, la formació més masculinitzada, gairebé les tres quartes parts del grup són homes, 38 dels 52 diputats. El PNB tampoc passa la prova el cotó, amb només un 33% de dones. 

A l'altre costat de la balança, Unidas Podemos (54%) i Esquerra Republicana (53%) són els dos únics partits que compten amb més diputades que diputats. JxCat, la CUP i Cs tenen exactament la mateixa proporció, 50-50, els socialistes gairebé, un 49%, el PP té el 44,3% de dones i Bildu un 40%. 

Meritxell Batet Mesa Congrés Diputats EFE
Foto: EFE

La presidenta de les Corts torna a ser una una dona, la socialista catalana Meritxell Batet. Ara bé, el màxim òrgan de representació del Congrés ha perdut la majoria femenina amb què comptava fins el 10-N. Dels 9 membres de la Mesa, 4 són dones, el 44%. Justament aquesta setmana, coincidint amb el 8-M, s'ha aprovat el primer pla d'igualtat de la cambra baixa espanyola. Incorpora una de les principals reivindicacions del personal de la casa: una aposta decidida per la conciliació. A més, després de constatar que el 10% de les treballadores del Congrés assegura haver patit assetjament, s'exigeix l'establiment d'un protocol d'actuació al respecte. 

La conclusió, doncs, és que tant el Parlament com el Congrés progressen adequadament, més tenint en compte que quan van estrenar-se en democràcia les dones només representaven un 5% del total i que la majoria de parlaments europeus, encara, tenen molta més feina a fer.