El papa Francesc rebrà al Vaticà en audiència privada dilluns que ve, 6 de novembre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons informa Presidència, la trobada tindrà lloc a les 9 hores del matí a la Biblioteca privada del Palau Apostòlic, on el papa acostuma a rebre els màxims representants institucionals en audiències privades. Després de la trobada, el president atendrà els mitjans de comunicació a l'exterior del Palau Apostòlic.

L'audiència va ser sol·licitada pel president de la Generalitat al mes de juny d'aquest any, per carta. En aquesta es feia referència a les relacions entre les institucions catalanes i el Vaticà, i a la proximitat de dos esdeveniments rellevants a Catalunya, com la celebració el 2025 del Mil·lenari de l'Abadia de Montserrat i la culminació de les obres de la Sagrada Família.

La relació entre la Generalitat i el Vaticà

Aragonès serà el segon president de la Generalitat rebut pel papa en el càrrec. El primer va ser Jordi Pujol que es va reunir amb Joan Pau II a principis de 1981. Artur Mas també va ser rebut en audiència pel papa Joan Pau II el 2002, però en aquell moment era conseller. A més, el president Pujol també va trobar-se amb Joan Pau II en la visita del papa a Catalunya el 1982 i el president Montilla va rebre Benet XVI en la seva visita a Barcelona el 2010.

El català i el pelegrinatge a Roma de la Mare de Déu de Montserrat

El papa Francesc va preguntar al cardenal Joan Josep Omella per la llengua en què estava escrit un text que havia de llegir el 7 d’octubre passat durant l’audiència als participants en el pelegrinatge a Roma de la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, amb motiu dels 800 anys de la seva fundació. Durant aquesta audiència va beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona. En veure el text, Francesc va constatar que estava en castellà. “No ha de ser en català?”, va preguntar-li a Omella. El cardenal li va respondre que “no”. 

Aquesta imatge va aixecar polseguera, sobretot tenint en compte que el mateix papa qüestionava perquè no estava el text en català. Més endavant, Omella va explicar que el text que el papa va llegir en castellà durant la benedicció de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona el va enviar directament la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, i que ell es va limitar a connectar la confraria amb la Secretaria del papa. Durant la benedicció, Francesc va preguntar a Omella si el text no hauria de ser en català. "Jo no el tenia el text que havia de llegir", va exposar. D'altra banda, Omella va valorar molt positivament l’audiència.