Després de revalidar el seu càrrec de presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie torna més crítica que mai. En una entrevista a Ràdio 4, no ha amagat la seva decepció amb els partits independentistes: "El govern de la Generalitat ha fet molt poc per aconseguir la independència". I afegeix, referint-se a Junts per Catalunya i Esquerra, que se sent "incòmoda" amb ells. Per tot plegat, conclou que "no hi ha un projecte col·lectiu per avançar cap a la independència".

Paluzie ha definit el govern català com "un conjunt de calaixos, estancs i batalletes" i està convençuda que la data de les eleccions anirà condicionada únicament "als objectius electorals dels partits". De Junts per Catalunya ha matisat que fa "una defensa retòrica de la unilateralitat però després seu a la taula de diàleg". Ara mateix, la premissa que defensa amb més força Paluzie és la via unilateral, de la que s'han "de tornar a crear escenaris per afavorir-la" i recorda que la majoria de les independències s'han aconseguit d'aquesta manera. La presidenta de l'Assemblea recalca que "es confon unilateralitat amb insurrecció, i no són sinònims".

En clau d'autocrítica, Paluzie considera que la institució que representa "potser no hauria d'haver estat assumint un paper central el dia 10 d'octubre". L'ANC, com a resposta a la sentència del procés, va suggerir als ciutadans impulsar una aturada immediata, animant a  reaccionar de manera espontània, fent soroll i protestant al carrer. I pel proper 11 de setembre recorda que no pensen convocar una manifestació massiva a Barcelona.