“Els únics moviments d’extrema dreta que tenim a Catalunya són unionistes i gairebé sempre nostàlgics de Franco”. D’aquesta manera ha respost Elisenda Paluzie un article publicat per The Economist, on s’hi deia que l’independentisme és de vegades identitari i proper al racisme. En la carta de resposta a l’editor, publicada en l’última edició del setmanari britànic, la presidenta de l’ANC recorda que l’any passat Barcelona va acollir la marxa més gran a favor de l’acollida de refugiats, amb mig milió de manifestants.

“Veiem la llengua catalana com una eina d’integració en la nostra societat multilingüe. Volem normalitzar l’ús de la nostra llengua, que ha estat perseguida durant segles i encara no té un estatus oficial a tota Espanya”, defensa Elisenda Paluzie, que recorda que no està permesa al Congrés de Diputats. I ho compara amb la situació dels parlants d’alemanys a Bèlgica: “Els 80.000 parlants d’alemany tenen la seva llengua plenament reconeguda, mentre 10 milions de catalanoparlants continuen sent tractats com a ciutadans de segona”.

Per altra banda, Paluzie també desmenteix que l’independentisme sigui un moviment intimidatori i intolerant, “especialment quan més de 1.000 catalans estan sent perseguits per organitzar un referèndum sobre la independència”. De la mateixa manera, subratlla que nou líders polítics i socials “pacífics” fa deu mesos que són a la presó sense judici, i que set més s’han hagut d’exiliar.

“Tractant d’esclafar el referèndum, l’Estat espanyol ha passat per alt les llibertats fonamentals constitucionals, com les llibertats de reunió, expressió i de premsa”, denuncia la presidenta de l’ANC.

Finalment, Paluzie també nega que l’auge de moviments alternatius i independentistes a Catalunya sigui un signe de “rancor”. En aquest sentit, afirma que “demostra un profund desacord sobre com Espanya ha estat governada durant les últimes dècades”.

“Els catalans estem a favor d’una economia moderna i dinàmica amb una distribució més justa de la riquesa, i estem disposats a contribuir a les regions més pobres d’Europa, incloses les espanyoles, però de forma més transparent i justa”, conclou.