Quan falten menys de 24 hores perquè, amb tota probabilitat, el Parlament aprovi la llei contra les ocupacions "amb alteració de la convivència veïnal", la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha sortit als faristols de la cambra catalana per evidenciar el seu rebuig. Acompanyada de representants d'ERC, la CUP i els comuns, la portaveu Lucía Delgado ha denunciat que la proposició de llei, presentada per Junts i que comptarà previsiblement amb el suport del PSC si no hi ha un canvi d'última hora, afectarà especialment aquell sector de la societat que es troba en una situació més precària. "Perjudicarà les famílies vulnerables que han hagut d'ocupar un habitatge buit de la banca perquè no tenen accés a un habitatge digne", ha advertit Delgado.

Per carregar-se d'arguments, a la roda de premsa també s'ha donat la veu a la Samantha, que viu en un pis buit del fons voltor Blackstone, i pateix que pugui ser una víctima d'aquesta iniciativa legislativa. "Em podria afectar el tema de la convivència veïnal, que es posessin contra mi per ser una ocupa del bloc de pisos on visc", ha alertat. I és que, ara per ara, la proposta de Junts busca facultar tant els ajuntaments com les comunitats de veïns a reclamar judicialment el desallotjament de l'immoble ocupat si el propietari no ha actuat en un termini de trenta dies i es compleixin dos requisits: que hi hagi una "alteració greu de la pau social" i que siguin propietat de grans tenidors, com ara la Sareb. "Encara que no hi hagi cap mala relació ni cap conflicte, sempre seràs l'ocupa a qui tots miren amb menyspreu perquè no pagues un lloguer com la resta", ha lamentat la Samantha.

És per això que la PAH ha demanat a Junts, però també al PSC, que presentin una sèrie d'esmenes per evitar la criminalització d'aquell sector més vulnerable que ocupa perquè no té alternativa. "Volem exigir unes esmenes de mínims", ha dit la portaveu. Entre els seus punts prioritaris, que la nova legislació faci una "menció expressa" per excloure les famílies vulnerables i que retiri la facultat a les comunitats de veïns de forçar els desnonaments. A més, també exigeixen que s'eviti la formulació poc acotada d'ocupacions conflictives, ja que és una menció "molt genèrica".

"Electoralisme" de Junts i el PSC

Segons ha explicat la mateixa Lucía Delgado, els activistes per l'habitatge han intentat posar-se en contacte amb els dos partits principals, però els juntaires no els han escoltat i els socialistes només els han atès aquest mateix dimarts. Això sí, malgrat atendre'ls, constaten que el grup de Salvador Illa tampoc comparteix el seu posicionament. És per això que han acusat tots dos partits d'actuar amb "fins electoralistes" i la mirada posada sobre els comicis municipals del pròxim 28 de maig, ja que la iniciativa legislativa és un "absolut despropòsit". "La proposició està mal formulada, perquè no trasllada la responsabilitat a qui toca", ha advertit. "Qui abandona els habitatges és la propietat, que després vincula les ocupacions als delictes amb l'única finalitat d'especular i negar habitatges socials".