Els sospitosos habituals del PSOE tornen a sortir de la cova. Ara ha estat pel concepte que contempla la nova ponència del PSOE, l'"Espanya multinivell" per donar una nova sortida a la qüestió territorial. Es debatrà al congrés del partit d'octubre, però el terme ja ha aixecat polseguera en barons com Emiliano García-Page, que l'ha rebutjat rotundament. "Ara la gent s'inventa cada dia un terme", ha ironitzat el president de Castella-La Manxa, que ha deixat clara la seva posició: "Espanya és el que posa la Constitució i ja està".

En una entrevista a la Cadena SER aquest dimarts al matí, García-Page ha sortit a la càrrega, criticant que en qüestió de drets i oportunitats "no pot haver-hi nivells". En tot cas pot haver-hi "diferències", com n'hi ha entre les províncies d'Albacete i Guadalajara, ha exemplificat. Però no "multinivell" entre territoris de l'Estat. Fent ús de la seva retòrica habitual, ha assegurat que "la Constitució admet fins a un nivell de ximpleria política enorme", però amb uns límits. La solució per vendre un nou encaixament de Catalunya, doncs, no ha apaivagat les aigües internes.

De fet, el baró socialista s'ha sumat a la pressió perquè el president Pere Aragonès assisteixi divendres a Salamanca a la conferència de presidents autonòmics, de la qual se n'ha despenjat per prioritzar els òrgans bilaterals. Page ha defensat el seu "dret a no anar-hi", tot i que l'ha instat a fer-ho. Ha lamentat que el Govern de la Generalitat és "esclau de la seva pròpia retòrica". Malgrat tot, el castellanomanxec veu compatible asseure's a la conferència i "mantenir un diàleg amb el govern d'Espanya a altres efectes". Tot i que tampoc creu que aquest diàleg tingui èxit, ha admès.

La ponència del PSOE

Respecte al conflicte català, l'esborrany del que ha de ser l'estratègia del PSOE reconeix l'existència d'un "neocentralisme" que menysprea els triomfs de l'estat de les autonomies i constata la necessitat de desenvolupar una Espanya "multinivell moderna que permeti donar sortides a situacions com la de Catalunya". "L'enfortiment del projecte d'Espanya se sustenta en la promoció dels idiomes cooficials, la sensibilitat cap a sentiments de pertinença diversos, el foment del diàleg interterritorial o la cooperació lleial entre administracions", assegura el text.

Amb tot, no s'exposen propostes clares en aquest sentit més enllà de "l'agenda de retrobament" i posar en relleu la necessitat de trobar fórmules per "la millora de la convivència en el si de la societat catalana" i per "millorar l'encaix de l'autogovern català amb la resta d'Espanya". Dues qüestions que assenyalen que són "de primer ordre pels socialistes".