El Pacte Nacional pel Referèndum s'ha posat en marxa aquesta tarda al Parlament per impulsar la campanya d'adhesions a Catalunya però també a l'Estat i a Europa. Els representants del Pacte han explicat que, entre d'altres, demanaran reunions amb el Govern de Mariano Rajoy i amb tots els partits estatals. Precisament des de Madrid ha arribat el contrapunt a aquestes propostes atès que mentre es feia la reunió, han transcendit els plans del Govern espanyol per frenar el referèndum, si cal precintant els col·legis electorals.

La reunió s'ha posat en marxa poc després de les quatre de la tarda encapçalada pel president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que abans d'entrar a l'auditori de la Cambra catalana ha llançat un toc d'atenció cap a aquells que es mostren escèptics en relació a les possibilitats d'aquesta iniciativa i la titllen d'inútil.

Molt potent

El missatge de Colau ha arribat on pretenia. "El pacte és molt potent", ha assegurat la cupaire Anna Gabriel en acabar la reunió. Gabriel ha insistit en l'escassa confiança sobre les possibilitats de l'acord amb l'Estat però ha afegit que "no és el moment d'adjectivar res, el referèndum es defensa per si mateix".

El coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, ha estat el responsable d'explicar als assistents a la cita la voluntat de demanar reunions amb electes locals, i fer-ho també al conjunt de l'Estat -on s'inclou trobades amb el govern de Mariano Rajoy i amb els partits estatals- i al món, particularment Europa, a través dels grups parlamentaris de l'eurocambra.

L'objectiu és explicar que el referèndum és legal i possible. "El que és inadmissible és amagar-se sota una falsa legalitat per no voler dialogar sobre la voluntat del poble de Catalunya", ha advertit Elena tot subratllant que les raons per no acceptar el referèndum són polítiques.

Amb tot, la voluntat de l'executiu espanyol d'actuar contra un possible referèndum si cal precintant els col·legis electorals ha marcat bona part de la reunió. Puigdemont, en finalitzar la trobada, ha expressat la seva opinió a través d'una piulada, advertint que "la democràcia no es pot precintar".

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha titllat aquest fet de "gravíssim". "Estem parlant de democràcia i posem arguments sobre la taula. Ells hauran d'explicar-se. Seguim asseguts a taula disposats a parlar de tot", ha afegit.

Per la cupaire, Anna Gabriel, es tracta d'amenaces "lamentables, però previsibles", mentre que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit que cal prendre nota d'aquestes amenaces que demostren "manca de qualitat democràtica". 

"La paraula precinte parla per si sola", ha sentenciat Joan Ignasi Elena.

El Pacte Nacional pel Referèndum, que avui també ha rebut el vistiplau al manifest, té intenció de celebrar noves reunions, en altres seus, i fins i tot fora de Barcelona.