Vespre complicat per al secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, que ha hagut d’aguantar les escridassades d’un grup de podemites que han boicotejat totes les seves intervencions. Ha estat a Sant Feliu de Llobregat, en una conferència que ha tingut com a cap de cartell el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, a l’auditori de la sala Ibèria, que ha aplegat més de 700 persones.

Contraris a la confluència

Podem està en ple procés de debat intern i un dels temes que genera més tensió entre un grup de militants i la direcció de Fachin és la possible integració del partit a la confluència dels comuns, liderada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el diputat d’En Comú Podem, Xavier Domènech.

Malgrat que des de la direcció de Podem asseguren que aquest grup és una minoria, aquest divendres han estat una “minoria incòmoda” fins al punt que el mateix Iglesias ha hagut de defensar Fachin: “A un acte públic no s’escridassa a ningú, companys”, ha exclamat.    

En la seva intervenció, Fachin ha destacat que Podem Catalunya té davant seu una "oportunitat històrica de construir una eina que faci front a aquest moment històric complex" que viu el país, en al·lusió al procés de construcció d'un nou partit en el qual confluiran forces de l'esquerra alternativa com ICV, EUiA o la Barcelona en Comú d'Ada Colau, a més de la formació lila.

Aquesta referència al procés unitari a Catalunya ha provocat els xiulets i esbroncades d'una part dels assistents, que han replicat amb crits de "Som Podem!" per manifestar els seus recels cap a aquesta confluència.

Després d'uns segons, en què ha escoltat els crits dels assistents, Fachin ha reprès el fil del seu discurs: "Hem de construir aquestes coses des del debat, veure quins són els camins, els perills i els desacords", ha afirmat, davant els aplaudiments d'una part de l'auditori.

Fachin ha subratllat que "per fer front a aquests reptes cal treballar la unitat", però tot seguit ha tornat a ser interromput per les esbroncades d'un grup de persones, que l'han comminat, a crits, a "activar els cercles" de Podem a Catalunya. "No ens fan por els debats aspres, són la manera de construir unitat", ha conclòs el líder de Podem Catalunya.

Iglesias beneeix que Podem sigui un partit independent

D’altra banda, Pablo Iglesias s’ha guanyat a la direcció de Podem quan ha donat el vist-i-plau a la conformació de Podem com un partit independent de Podemos i que, per tant, tinguin una relació d’igual a igual.

Ara per ara, això es tradueix en donar plena llibertat a la branca catalana del partit per decidir la seva confluència amb les altres forces de l'esquerra alternativa a Catalunya.

"M'agrada la idea de construir un espai polític autònom nacional català", ha afirmat Iglesias, que ha recalcat que la seva organització "es creï la plurinacionalitat" d'Espanya i reconeix que "Catalunya és una nació".

Per això ha assegurat que "totes les decisions que prengui Podem que afectin la seva sobirania i la construcció d'un nou espai polític les hauran de prendre tots els inscrits de Podem Catalunya".

La direcció estatal de Podem, mentrestant, haurà de "mirar aquest procés amb enorme respecte" cap a la "decisió sobirana" que prengui Podem, ha afegit.

Autocrítica en la batalla amb Errejón

La visita d’Iglesias a Catalunya convidat per l’entorn de Fachin, també s’emmarca en el pols que el líder espiritual dels morats manté amb el secretari polític, Iñigo Errejón. El proper cap de setmana els militants decidiran qui haurà de pilotar el buc en els propers anys i la tensió entre els dos sectors és màxima.

Per això, Iglesias ha aprofitat per fer autocrítica i ha reconegut errors en la gestió: “els mitjans de comunicació no són espai per als retrets”, ha dit.