L'endemà que el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas Dina, Manuel García-Castellón, hagi enviat una exposició raonada al Tribunal Suprem per investigar el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, per suposats delictes de descobriment i revelació de secrets, amb agreujant de gènere, danys informàtics i denúncia falsa amb simulació de delicte amb el robatori del telèfon mòbil de la seva exassessora Dina Bouselham, Iglesias s'ha defensat. 

En una entrevista a RAC1, el dirigent de Podemos s'ha mostrat tranquil i ha assegurat que la seva formació no concep que se'ls imputi: "No passarà que ens imputin, seria una vulneració de drets".

Segons el líder de Podem la pretensió del jutge suposa "una vulneració del dret sense parangó" perquè en aquest país "encara no han imputat ningú per les seves idees" i "seria inconcebible que en una democràcia de la UE passés alguna cosa així".

Aquest, segons Iglesias, és un "cas d'espionatge" on el que el jutge planteja és que se l'investigui a ell per haver estat espiat. "Està acreditat que la funció de les clavegueres no era estrictament judicial, sinó mediàtica per generar soroll en una sèrie de marcs que després són arxivats pels jutges".

Iglesias assenyala directament la dreta en aquest i els altres casos que han assetjat fins ara el seu partit. "Un cop hem entrat al govern és evident que la dreta del país està disposada a utilitzar tota mena de mitjans", com ho demostren, ha dit, els discursos dels líders de la dreta i la ultradreta, "alguns apel·lant a les forces armades i parlant de govern il·legítim".

"Crec que és evident que la dreta sap que per mitjans democràtics no farà caure el govern espanyol i juga totes les cartes" perquè "no han acceptat el resultat de les urnes i fins i tot aprofiten una pandèmia sense precedents per intentar fer caure el govern", ha dit.

El cas Dina parteix de la troballa a casa de l'excomissari José Manuel Villarejo d'una còpia del mòbil de Bouselham que hauria permès la publicació a OkDiario d'informacions comprometedores. Iglesas s'ha referit a l'excomissari titllant-lo de "subministrador d'escombraries per als mitjans de comunicació". "No dona informació, fabrica escombraries per a sicaris mediàtics", ha sentenciat. 

"Persecució politicomediàtica"

En aquest marc ha admès que se sent víctima d'una persecució politicomediàtica judicial "que a Catalunya s'entén bé". "Podem ha rebut 14 denúncies per finançament il·legal i hem patit hores de tertúlia i portades de diaris acusant-nos de delictes gravíssims, fet que genera un relat respecte a la societat, encara que després això quedi en res". "Amb nosaltres les fake news han adquirit uns nivells molt preocupants i això danya la qualitat de la democràcia espanyola", ha dit.

La visita del Rei a Barcelona

Aquest divendres el rei Felip VI visitarà Barcelona, acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de l'entrega de premis econòmics BCN New Economic Week. A l'acte no hi haurà representants del Govern, del Parlament o de l'ajuntament de Barcelona. Iglesias s'ha mostrat comprensiu amb aquesta plantada i ha indicat que "a ningú li pot sorprendre".

D'altra banda, preguntat per l'absència del monarca a l'entrega de despatxos a la nova fornada de jutges, ha apuntat que no li correspon a ell explicar els motius de la decisió. 

Els indults als presos

El líder de Podem ha apuntat que el seu executiu treballa per la sortida dels presos polítics, malgrat que ha evitat donar detalls, ja que "perquè algunes coses surtin bé en temps i forma cal treballar amb discreció" i "elevar-les a rang mediàtic pot fer que triguin més".

"El ministre de Justícia, que és un persona molt moderada i precisa, va ser molt explícit a la sessió de control" en una pregunta de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha dit. Iglesias ha explicat que va parlar amb Carles Puigdmeont a principis d'any i que va rebre aquest dimecres un missatge de suport del president a l'exili.