Una quarantena d'organitzacions de tot l'estat espanyol han denunciat aquest dimarts davant les Nacions Unides "la violació de drets humans" a Espanya. Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, les organitzacions han presentat a Ginebra els seus informes, en els quals denuncien la "violació" de drets com el de manifestació, llibertat d'expressió o a la participació política.

La majoria de les denúncies se centren en aquestes qüestions, però també n'hi ha que critiquen la política penitenciaria dels presoners bascs o la manca de polítiques de veritat i reparació a les víctimes del franquisme. La informació aportada per les organitzacions serà tinguda en compte pel grup de treball de l'Examen Periòdic Universal, que és el mecanisme del Consell de Drets Humans que avalua l'estat d'aquests drets en els diferents estats amb l'objectiu de millorar-lo i que Espanya passarà al gener.

Òmnium Cultural, l'ANC, Plataforma per la Llengua, International Trial Watch, PEN Internacional, l'Associació Catalana de Professionals o el Grup de Periodistes Ramon Barnils són algunes de les organitzacions que presenten les seves denúncies sobre l'estat dels drets humans a Espanya.

La majoria de les organitzacions denuncien la "violació" dels drets a la llibertat d'expressió, a la participació política, a la manifestació pacífica i a la participació política. En relació amb la situació a Catalunya, però, també denuncien la "violació" d'altres drets, com els digitals. A més, algunes organitzacions també lamenten que no s'hagin "aclarit responsabilitats" per l'actuació policial durant l'1-O i critiquen la "rigidesa" de la Constitució i la "discriminació contra les llengües que no són el castellà" a Espanya.

Entre les denúncies també hi ha "violacions" sobre els drets de les persones amb discapacitat, contra "l'acusació de terrorisme" dels joves d'Altsasu, la Llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a Llei mordassa, la manca de reparació a les víctimes del franquisme o la política penitenciaria dels presos bascs.

En la presentació de les conclusions de les organitzacions hi han participat el coordinador de l'ANC, Jaume Bardolet; l'advocada membre de la Xarxa Ciutadana SARE, Begoña Atxa; la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana; l'eurodiputada del BNG Ana Miranda; l'investigador de l'Institut de Drets Humans de Catalunya Karlos Castilla; el membre del Col·lectiu Praga Marc Marsal; la coordinadora de l'Observatori Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils Elisenda Rovira i la membre d'Òmnium Cultural Elena Jiménez.

Aquestes són les entitats que han presentat les denúncies aquest dimarts a Ginebra:

  1. ActivaMent Catalunya Associació
  2. Assemblea Nacional Catalana
  3. Asociación Eskubideak
  4. Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
  5. Associació Catalana de Professionals (ACP)
  6. Associació Clam per la Llibertat
  7. Associació Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya
  8. Associació Democràcia i Justícia per Catalunya
  9. Associació de Juristes pels Drets Humans
  10. Associació de juristes pels Drets Humans del Maresme
  11. Associació Juristes de les Terres de l’Ebre per les llibertats
  12. Behatokia
  13. CIEMEN
  14. Col·lectiu Praga
  15. Coppieters Foundation
  16. Drets
  17. ELEAK-Libre Mugimendua
  18. Etxerat
  19. European Association for Renewable Energies
  20. European Language Equality Network (ELEN)
  21. Federación Andaluza En Primera Persona
  22. Freemuse
  23. Fundació Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels catalans
  24. Fundació Congrés de Cultura Catalana
  25. Fundación Galiza Sempre
  26. Grup de Periodistes Ramon Barnils
  27. Hierbabuena Asociación para la Salud Mental
  28. Humanity Wings
  29. International Trial Watch (ITW)
  30. Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC)
  31. Language Rights
  32. NOVACT
  33. Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
  34. Observatorio Vasco de Derechos humanos
  35. Òmnium Cultural
  36. PEN Català
  37. PEN International
  38. Plataforma Defender a quien Defiende
  39. Plataforma per la Llengua
  40. Red Ciudadana SARE
  41. Western Sahara Resource Watch and Xnet