Viktor Orbán, primer ministre hongarès, ha amenaçat de treure Hongria de la Unió Europea. Es tracta de la primera vegada que el líder ultraconservador exposa obertament aquesta possibilitat. Segons Orbán, una possible sortida d'Hongria de la UE es produiria a causa de la "gihad declarada per Brussel·les en nom de l'estat de dret". I és que, per  a Orbán, la UE ha desfermat "una guerra santa, una gihad sota el lema de l'estat de dret", ha afirmat aquest dissabte durant un acte del partit que encapçala, Fidesz, a Budapest. Així doncs, Orbán ha demanat a Brussel·les "tolerància" amb Hongria perquè si no serà impossible seguir un camí comú. "Volem mantenir unida la UE i per això hem fet repetidament ofertes de tolerància. No esperem que adoptin la política migratòria, de família, nacional o exterior d'Hongria, però que tampoc esperin que nosaltres adoptem les seves polítiques", ha assenyalat. "La UE ha d'avançar, no retrocedir", ha insistit.

Un dels factors que pot esperonar la deriva antieuropeista d'Orbán és la decisió del Tribunal Europeu de Justícia de dimecres vinent sobre els recursos presentats per Hongria i Polònia contra el mecanisme de protecció de l'estat de dret aprovat per Brussel·les el desembre del 2020. Hongria, de la mà de Polònia, està lliurant una batalla judicial contra la UE per continuar aplicant lleis que obeeixen postulats ultraconservadors. Per contra, el president hongarès està topant amb els organismes de la UE i organitzacions de Drets Humans que l'acusen d'erosionar l'estat de dret i desmantellar la democràcia des que va arribar al poder l'any 2010. Lluny d'arronsar-se, el dirigent populista ha insistit en el fet que “per a ells, l'estat de dret significa que volen posar-nos de genolls i convertir-nos en una cosa que s'hi assembla". En aquest sentit, Orbán ha argumentat que Hongria no vol ser igual que Europa occidental. "No hi ha cap altra solució que la tolerància. És l'única manera que trobem un camí comú”, ha apuntat.

Orbán se la juga a les eleccions

Aquest dissabte s'ha posat en marxa la campanya electoral que servirà per determinar si el primer ministre d'extrema dreta, Viktor Orban, seguirà al càrrec després de 12 anys al poder. Però no ho tindrà fàcil, Orbán s'enfrontarà a tota l'oposició en bloc, sis formacions polítiques que s'han aliat per concórrer als comicis sota una sola llista. És un clar símptoma de tot el que està en joc en els comicis del pròxim 3 d'abril. Certament, la democràcia està sent desmantellada pel dirigent de Fidesz.

Tota l'oposició parlamentària, des de l'esquerra a la dreta nacionalista, ha acordat per primera vegada unificar-se en un sol paraigües electoral per evitar la fragmentació del vot. Les enquestes auguren un resultat molt ajustat i els analistes subratllen que és la primera vegada que l'oposició té opcions reals de vèncer. La insòlita coalició, batejada com a Units per Hongria, està formada pel Partit Socialista, les esquerranes Coalició Democràtica i Párbeszéd (Diàleg), el partit liberal Momentum, l'ecologista LMP i el nacionalista Jobbik. Els votants hongaresos hauran d'emetre dos vots, un pel candidat del seu districte i un altre per un partit.