Dures crítiques de l'oposició al Govern d'Illa per "governar a cop de decret". Junts, PP, Vox, CUP i Aliança Catalana han criticat durament l'executiu socialista per utilitzar la fórmula del decret llei per evitar els tràmits parlamentaris habituals. De fet, aquest mateix dimecres s'han votat fins a quatre, un element que ja ha estat criticat pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Les crítiques, sobretot, han arribat en el decret òmnibus que inclou diverses reformes fiscals, com la de l'IRPF i l'ITP i que el Govern va aprovar fa unes setmanes en el Consell Executiu. L'executiu ha pogut tirar endavant el decret amb els 68 vots favorables dels socis d'investidura (PSC, ERC i Comuns) i la resta de partits en contra, tot i que s'ha vist obligat a tramitar-ho com a projecte de llei després de la picada de crostó del CGE, dels partits de l'oposició i els únics vots en contra dels Comuns.
El Decret llei 5/2025 s’estructura en tres títols. El primer introdueix modificacions en tributs propis, com l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i el del cànon de l’aigua; el segon, en tributs cedits, com el tram autonòmic de l’impost sobre la renda de les persones físiques, les deduccions per lloguer de l’habitatge habitual, l’impost sobre successions i donacions, el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats o l’impost sobre residus, i el tercer inclou mesures en matèria de despeses de personal relatives a la retribució dels funcionaris o les indemnitzacions dels bombers voluntaris. El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, sobre aquest decret llei recomana, a petició de Junts, la tramitació del text com a projecte de llei un cop validat el decret i conclou que algunes mesures no justifiquen la urgència que exigeix l’Estatut per als decrets llei i que, per tant, el vulneren.
La consellera d'Economia, Alícia Romero, ha defensat que el Govern pugui aprovar per decret llei modificacions tributàries, tot i el dictamen del CGE. "Ja ho havíem fet en altres ocasions", ha defensat. La reforma de l'IRPF passa de 9 a 8 els trams i es rebaixa el tram més baix, el que paguen les rendes de fins a 12.500 euros, del 10,5% al 9,5%. Tot i això, apuja el de 12.500 a 22.000 euros, del 12% al 12,5%, i el de 22.000 a 33.000 euros, que passa del 15% al 16%. A més, el decret també inclou incrementar del 10 al 20% el tipus impositiu als grans tenidors per a la transmissió d'habitatges i fixar un tipus general del 20% en el cas de la compra d'un edifici sencer d'habitatges, tal com va pactar el PSC amb els Comuns.
Junts acusa el Govern de barrejar "naps i cols"
El diputat de Junts per Catalunya, Jaume Giró, considera que aquest decret barreja "naps, cols i tot el que troba pel camí". "Amb això, encara podríem fer un bon caldo", ha ironitzat l'exconseller d'Economia, que creu que posa al mateix sac coses que no tenen "cap relació". Els juntaires, que han anunciat el seu no, recorden que barregen elements com l'accés a l'habitatge, l'IRPF, la protecció a les víctimes de violència masclista, el cànon d'aigua, persecució dels grans tenidors, renovació del parc de vehicles, el sou dels funcionaris en pràctiques o la prevenció d'incendis.
Giró ha titllat aquest decret de "collage inintel·ligible", amb mesures "fiscals contradictòries". El diputat de Junts ha acusat l'executiu d'Illa de "governar" a cop de decret, i és que considera que aquest comportament de l'executiu és "un senyal inequívoc de quan les democràcies llisquen cap a formes de govern autoritàries". "La fórmula del decret llei no serveix per saltar-se el Parlament, sinó que serveix per a l'emergència en situacions urgents", ha afirmat Giró, recordant el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que tocava el crostó al Govern per això. El dirigent juntaire ha demanat debatre a fons aquests elements i per això ha sol·licitat tramitar-ho com a projecte de llei per tal que passi per tots els tràmits parlamentaris.
ERC defensa el decret i avala tramitar-lo com a projecte de llei
ERC, que ha votat favorablement al decret, ha defensat que "qui més té, més paga", i és que el diputat Joan Ignasi Elena considera que amb aquest decret es rebaixa l'IRPF en les rendes inferiors a 33.000 euros. Els republicans han demanat, a més, anar molt més enllà pel que fa al cànon de l'aigua. "Aquest decret resol una qüestió com que els que menys cobren, menys paguen", ha assegurat. Els republicans creuen que ja es podria haver resolt aquest decret a través dels pressupostos de Pere Aragonès, que van ser tombats pels Comuns, fet que va provocar la convocatòria d'eleccions anticipades. Això sí, ERC ha votat a favor de tramitar-ho com a projecte de llei per "obeir" el CGE.
PP i Vox carreguen contra el decret
El PP, com Junts, també ha estat molt crític amb el decret llei i hi ha votat en contra. "Els socialistes ja ens tenen acostumats als decrets òmnibus", ha dit la diputada Míriam Casanova. Així mateix, ha demanat una rebaixa de l'Impost de Transmissió Patrimonial (ITP). "Patim una crisi generacional perquè els governs han estat incapaços d'incentivar l'oferta", ha criticat la popular, que ha recordat que el cost fiscal que representen la compra d'un habitatge és d'entre el 25 i el 30% del seu cost total. "L'ITP a Catalunya del 10% és el més alt d'Espanya. Aquest decret no té en compte si és el primer habitatge", ha dit la diputada popular. Per la seva banda, Vox també ha criticat la política fiscal del Govern del PSC i ha votat en contra d'aquest decret.